Skip to main content

De Redders op zee-routes: wandel of fiets langs de geschiedenis van de KNRM

Datum: donderdag 06 juni 2024 | Sectie: Marken

KNRM informatieborden en wandel- en fietsroutes

De 200 jaar geschiedenis van de KNRM, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, is in delen terug te vinden bij alle 45 KNRM stations. Op 25 mei 2024 tijdens Reddingbootdag, de landelijke open dag van de KNRM, heeft ieder station een eigen historisch informatiebord onthuld. Zo ook op Marken. Hierop staat een kort relaas over de geschiedenis van het station. De plaatsing en onthulling van de borden is onderdeel van de festiviteiten voor dit mooie jubileumjaar: 200 jaar KNRM.

ONTDEK ALLE 10 DE KNRM-ROUTES 

Onze nieuwe Redders op zee-routes zijn in samenwerking met de ANWB en met dank aan de Vriendenloterij tot stand gekomen. Er zijn nu tien wandel- en fietsroutes rond een paar van onze reddingstations. Deze mooie tochten kan je vinden in Den Helder, Egmond aan Zee, Hoek van Holland, Neeltje Jans, Veere, Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Een mooie uitdaging

STATION MARKEN, REDDERS AAN DE GOUWZEE

Reddingstation Marken is opgericht in 1987, en met gemiddeld 100 reddingen per jaar zijn dat er zo’n 3,700 zijn door de jaren heen. Het bord met de samenvatting van onze historie is feestelijk onthuld tijdens Reddingbootdag door onze voorzitter Marian van der Weele, lid Raad van Toezicht Klaas Visser en Marten van Altena, voormalig secretaris en sinds jaar en dag onderdeel van onze walploeg. Geen zin om de benen te strekken? Of woon je te ver weg. Lees dan alvast hier over de historie van ons station.

VERHALEN OVER NOORDWESTERSTORMEN EN SCHIPBREUKEN

Ieder station heeft zijn eigen verhaal, die doorspekt is met noordwesterstormen, schipbreuken en dappere reddingsacties: in en om het water, op zee of meer, van mens of dier. Met een zucht van verlichting en helaas ook met verliezen. Iedere KNRM’er draagt een stukje van al zijn reddingen bij zich. De lach en de traan. Inmiddels zijn het 200 jaar vol met verhalen. En is er genoeg te vertellen.

ER IS VEEL TE ONTDEKKEN

Veel van deze verhalen vind je nu terug op je ontdekkingstocht langs de KNRM stations op de historische borden. De Redders op zee-routes vind je terug in de Eropuit-app van de ANWB of op de site anwb.nl. Maar dat is nog niet alles, lees vooral meer op de site van knrm.nl. De gouden tip is om tijdens het wandelen de podcastserie over de redders op zee te luisteren, die je kan vinden op Spotify. De verhalen komen dan écht tot leven. Als je dan toch onderweg bent, bezoek dan een van de exposities ‘Redders op zee’ die je kan vinden in 13 maritieme musea.

NIET VERGETEN - JIJ KAN OOK EEN REDDER ZIJN

Ook al stap je niet op op de boot. Iedereen kan Redder aan wal worden. Jong en Oud. Want zonder jou als Redder aan wal is er geen KNRM. En kunnen wij ons belangrijke werk niet doen. Wij werken al 200 jaar zonder steun van de overheid, dankzij onze donateurs, nalatenschappen en giften. Wil je onderdeel worden van de verhalen en ook vaker door ons op de hoogte worden gehouden. Wordt dan Redder aan wal!

Marken

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.