Binnenvaartschip in problemen op het IJsselmeer

Binnenvaartschip in problemen op het IJsselmeer

6 februari 2022

Zondagmorgen werden de KNRM reddingstations Enkhuizen, Medemblik en Andijk gealarmeerd voor een binnenvaartschip dat op het IJsselmeer in problemen was geraakt en water maakte.

Het 80 meter lange met zand geladen binnenvaartschip was onderweg van Eemshaven naar Utrecht, toen het zondagmorgen halverwege Lemmer - Enkhuizen in moeilijkheden kwam op het IJsselmeer door de harde wind en overkomende golven.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Via het Kustwachtcentrum werd er om assistentie gevraagd, waarop de reddingboten van Andijk, Medemblik en Enkhuizen onder prio 1 uitvoeren. Ter plaatse aangekomen werden er meerdere pompen en opstappers overgezet en werd de situatie in kaart gebracht.

Reddingboot Watersport van reddingstation Enkhuizen werd door de Kustwacht benoemd tot on-scene coördinator (OSC) en naam de leiding over het incident.

Het schip bleek na onderzoek niet lek maar de lading in het beungedeelte (laadruimte) van het schip was verzadigd geraakt door overkomend water. Hierdoor kwam het schip dieper te liggen en was het aan de grond gelopen. Met vier pompen werd geprobeerd het schip vrij van de bodem te krijgen.

Marine sleepboot Gouwe, die op het IJsselmeer onderweg was naar Amsterdam, kwam voor assistentie richting het incidentschip, maar is uiteindelijk niet ingezet.

Na hard werken kon het schip zelfstandig loskomen. Ook de wind was wat afgenomen, waardoor er minder water overkwam en er veilig koers kon worden gezet richting Enkhuizen. Alle reddingboten werden bedankt voor hun inzet en konden retour naar hun reddingstations.

Datum:  6 februari
Alarm:   09:47 uur
Weer:    Bewolkt
Zicht:    Matig
Wind:    West zuid west 8
Temp.:   7 graden
Actie:    03-2022
 

 

 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij