Skip to main content

Binnenvaartschip in problemen op het IJsselmeer

Datum: zondag 06 februari 2022 | Sectie: Enkhuizen

Zondagmorgen werden de KNRM reddingstations Enkhuizen, Medemblik en Andijk gealarmeerd voor een binnenvaartschip dat op het IJsselmeer in problemen was geraakt en water maakte.

Het 80 meter lange met zand geladen binnenvaartschip was onderweg van Eemshaven naar Utrecht, toen het zondagmorgen halverwege Lemmer - Enkhuizen in moeilijkheden kwam op het IJsselmeer door de harde wind en overkomende golven.

Via het Kustwachtcentrum werd er om assistentie gevraagd, waarop de reddingboten van Andijk, Medemblik en Enkhuizen onder prio 1 uitvoeren. Ter plaatse aangekomen werden er meerdere pompen en opstappers overgezet en werd de situatie in kaart gebracht.

Reddingboot Watersport van reddingstation Enkhuizen werd door de Kustwacht benoemd tot on-scene coördinator (OSC) en naam de leiding over het incident.

Het schip bleek na onderzoek niet lek maar de lading in het beungedeelte (laadruimte) van het schip was verzadigd geraakt door overkomend water. Hierdoor kwam het schip dieper te liggen en was het aan de grond gelopen. Met vier pompen werd geprobeerd het schip vrij van de bodem te krijgen.

Marine sleepboot Gouwe, die op het IJsselmeer onderweg was naar Amsterdam, kwam voor assistentie richting het incidentschip, maar is uiteindelijk niet ingezet.

Na hard werken kon het schip zelfstandig loskomen. Ook de wind was wat afgenomen, waardoor er minder water overkwam en er veilig koers kon worden gezet richting Enkhuizen. Alle reddingboten werden bedankt voor hun inzet en konden retour naar hun reddingstations.

Datum:  6 februari
Alarm:   09:47 uur
Weer:    Bewolkt
Zicht:    Matig
Wind:    West zuid west 8
Temp.:   7 graden
Actie:    03-2022
 

 

 

Enkhuizen

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.