Afscheid van ruim 50 reddingjaren !

19 januari 2016

Vanochtend bereikte ons het trieste bericht dat Siem Hopman na een moedige strijd is overleden.

Hoewel wij wisten dat er geen beterschap meer mogelijk was, valt dit verlies ons erg zwaar en wensen Rietje, (klein)kinderen, verdere familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.

Siem was met hart en ziel een echte KNRM’er. Tot aan zijn overlijden was hij betrokken bij het reilen en zeilen van KNRM Station Egmond aan Zee. Met een uitermate lange en indrukwekkende staat van dienst van bijna 55 jaar, waar Siem diverse (koninklijke) onderscheidingen voor heeft ontvangen, was hij een boegbeeld voor het station. Zijn actieve carrière bij de Reddingmaatschappij startte begin van de jaren zestig, een periode waarin regelmatig nog schepen tijdens vliegende stormen op het strand van Egmond vastliepen. In die periode heeft Siem tientallen schipbreukelingen veilig aan de wal gebracht met de Lijnwerp- en Wipperploeg. De reddingen van de bemanningen van de Katwijkse Logger Voorwaarts in 1962 en die van de Whan Chun in 1972 waren spectaculaire acties die landelijk voorpaginanieuws waren.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Na zijn pensionering als bemanningslid bleef hij verbonden aan het station onder meer als rondleider voor zowel in het Boothuis als op de vuurtoren. Bezoekers genoten van Siem zijn verhalen over zijn geliefde Derp, het strand, duin en zee. Ook was hij de grote initiator van de loterijen die werden gehouden tijdens de jaarlijkse Reddingbootdagen en Visserijdagen. Deze loterijen brachten veel geld in de kas voor de KNRM.

Voor de huidige bemanning was het nog altijd zeer prettig om Siem erbij te hebben. Zijn inbreng en mening was van onschatbare waarde. Bemanningsvergaderingen bezocht hij trouw en als het nodig was ventileerde hij zijn mening en zienswijze op de onderwerpen, daarbij stond het belang van de KNRM altijd voorop. Geen eigen belang want het werk van de KNRM moet gewoon blijven doorgaan.
Nu ook, na zijn overlijden, blijft het reddingwerk doorgaan. Maar wat Siem ons heeft nagelaten zullen wij nooit vergeten. Wij zullen hem enorm missen, met verdriet nemen we afscheid van een oer-KNRM’er maar zijn ontzettend dankbaar voor wat hij ons heeft nagelaten.

Siem bedankt. Een goeie laatste stoom, en we weten zeker dat je van bovenaf met ons meekijkt.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij