Zeiljacht vastgelopen in haven

3 april 2019
Andijk / Medemblik

Woensdag zijn de reddingboten van KNRM Andijk en KNRM Medemblik rond het middaguur uitgevaren voor een zeiljacht welke aan de grond gelopen was. De reddingboot heeft het zeiljacht uit haar benarde positie bevrijdt waarna het op eigen kracht de weg kon vervolgen.

Vier Duitse zeilers waren met een gehuurd zeiljacht onderweg op het IJsselmeer. Toen zij rond de lunch de haven van vogeleiland de Kreupel, midden op het IJsselmeer, wilden opzoeken ging het mis. Bij het binnenlopen van de haven werden zij verrast door de ondiepte die daar bijna in de vaargeul ligt. Na enkele verwoede pogingen om zelf los te komen, hebben ze de hulp ingeroepen van het kustwacht centrum in Den Helder.

Daarop werden de KNRM reddingboten 't Span uit Andijk en Bernardine uit Medemblik gealarmeerd. Binnen tien minuten waren ze onderweg naar het onfortuinlijke zeiljacht. Ter plaatse heeft reddingboot 't Span opstappers overgezet en een sleepverbinding gemaakt. Niet lang daarna was het zeiljacht weer los. Bij controle bleek er geen schade te zijn en konden de opvarenden hun weg weer vervolgen.

De gegevens werden opgenomen waarna beide reddingboten weer terug naar het boothuis konden. Om 13.00 uur lagen ze weer stand-by.

Tijdstip: 11:47 uur
Wind: Zuid 4 bft
Actie: 3-2019