Zeiljacht op stenen dam

17 mei 2020
Andijk

Zondagmiddag zijn de reddingboten van KNRM Andijk en Medemblik uitgevaren voor een zeiljacht aan de grond nabij de Geldersche Hoek in de haven van het PWN waterwin gebied. Het schip bleek vast te liggen op een strekdam waar enige moeite voor nodig was om hem te bevrijden. Om 15.30 uur gingen de alarm ontvangers af waarna reddingboten 't Span en Bernardine koers zetten richting de PWN haven.Eenmaal aangekomen bij het schip wordt duidelijk dat het zeiljacht tegen een strekdam aan ligt en goed vast zit.
Het weer is rustig en we besluiten eerst een goed verkenning te doen rondom het jacht. Dit doen we omdat we op de hoogte zijn van de strekdammen die daar onder water liggen en we daardoor geen risico willen lopen dat het jacht lek slaat. Na met de pikhaak wat dieptes te hebben verkend gaat er een opstapper te water om met de voeten de keien op de zoeken. Uiteindelijk is de bodem verkend en kan begonnen worden met een poging het jacht los te krijgen.

Reddingboot Bernardine is ook ter plaatse gekomen en samen met 't Span krijgen ze na een aantal minuten het jacht los en drijft het weer richting dieper water.

Na een snelle controle van het schip word het jacht afgemeerd aan de kade voor een goede check van het onderwaterschip.Dit blijkt allemaal in orde en het jacht en zijn eigenaar kunnen na het noteren van de gegevens weer op eigen kracht zijn weg vervolgen.

Tijdstip: 15:30 uur
Wind: West 4 bft
Actie: 4 - 2020