Zeiljacht met tuigage problemen (video)

Zeiljacht met tuigage problemen (video)

23 mei 2020
Andijk

Zaterdagmiddag zijn beide reddingboten van KNRM Andijk en Medemblik uitgevaren voor een zeiljacht met tuigage problemen op het IJsselmeer. De opvarenden kwamen met de schrik vrij en de schade aan het zeiljacht en de mast zijn beperkt gebleven.

Omstreeks half twaalf in de middag gaan de alarmontvangers af voor een zeiljacht met tuigage problemen. Op ongeveer 2,5 mijl noordoost van Medemblik is de voorste verstaging gebroken waarna de mast met een grote klap achterover op de buis kap is geklapt. Het is een wonder dat er bij deze klap niemand gewond geraakt is.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Ongeveer een kwartier naar alarmering ligt reddingboot ’t Span langszij het zeiljacht en zet twee opstappers over om de situatie aan boord te bekijken. De opvarenden zijn geschrokken maar maken het verder goed. De mast ligt nog vast maar aan stuurboordzijde overboord. Er is door de bemanning hard gewerkt om de mast te behouden en deze terug aan boord te krijgen. Helaas lukte dit niet volledig maar het was voldoende om hem naar de haven te kunnen slepen.

De inmiddels ter plaatse gekomen reddingboot Bernardine maakt een sleepverbinding en sleept het zeiljacht naar het Regatta Centrum in Medemblik. Reddingboot ’t Span blijft dichtbij het zeiljacht om als golfbreker te functioneren en de belasting op de mast zo min mogelijk te houden.

Na een half uur slepen komt de sleep aan voor de haven en wordt het zeiljacht langszij reddingboot ’t Span gebonden. Deze zal uiteindelijk het zeiljacht langs de kade onder de kraan afmeren. Hier is met behulp van de beheerders van het Regatta centrum de mast van boord gehesen en op de kant gelegd. Na een inspectie van het jacht en een gesprek met de eigenaar mogen zij van geluk spreken dat het zo is afgelopen en we alles hebben kunnen behouden. De dank is dan ook groot en de KNRM is weer een donateur rijker.

{youtube 7yaKJFo3sg8}

Tijdstip: 11:29 uur
Wind: Zuidwest 5 bft
Actie: 6 - 2020

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij