Skip to main content

Vlak voor de onweersbui van het water gehaald

Datum: dinsdag 29 mei 2018 | Sectie: Andijk

Reddingboot 't Span van KNRM reddingstation Andijk is dinsdagavond vlak voor de reguliere oefenavond uitgevaren voor een motorkruiser welke vastgelopen was. Lostrekken van de motorkruiser lukte niet zonder schade, daarom zijn de opvarenden vlak voor een hevige onweersbui van boord gehaald en in veiligheid gebracht.

Dinsdagavond vlak voor de wekelijkse oefenavond komt er een telefonische melding binnen bij het kustwacht centrum in Den Helder.Zij worden door een schipper van een motorkruiser geïnformeerd over het vastliggen van hun motorjacht in de vluchthaven van het PWN in Andijk. De opvarenden hebben de vluchthaven opgezocht vanwege de komst van de enorme onweersbuien die over het land trokken deze avond.

De opvarenden zijn al een tijdje bezig geweest om hun kruiser los te krijgen, maar dit is helaas niet gelukt. Tot overmaat van ramp hebben zij ook de schroefas kapot gevaren.

Na een alarm melding aan de bemanning van reddingboot 't Span uit Andijk varen zij naar de vluchthaven om te kijken of zij iets kunnen betekenen voor de opvarenden.Eenmaal ter plaatse wordt er rondom de motorkruiser gepeild en stapt er een opstapper van de KNRM in het water om de bodem te controleren op stenen en keien. De motorkruiser blijkt midden op een strekdam te liggen en rondom in de keien te liggen.

Na een aantal sleeppogingen in de richting waar het jacht vandaan kwam besluit de reddingboot dat het lostrekken van dit jacht niet zonder gevaar en schade zal verlopen en gezien de komende onweersbuien is het onverstandig om door te gaan.Hierop wordt besloten om de opvarenden naar de kant te brengen en deze met een auto van een bemanningslid naar het reddingstation te brengen.

De reddingboot vaart met hoge snelheid terug naar het reddingstation om voor de ergste onweersbui op het reddingstation te zijn. Dit blijkt ook maar net op tijd, aangezien 5 minuten later een wolkbreuk met regen en onweer losbarst boven Andijk.

De volgende dag hebben de opvarende een bergingsbedrijf gevonden en wordt hun motorkruiser naar Andijk gebracht waar deze gelijk droog wordt gezet vanwege de schade aan de schroefas.De opvarenden zijn donateur geworden van de KNRM en waren blij dat zij van boord af waren tijdens de onweersbuien.

Tijdstip: 18:32 uur
Wind: Noordwest 3 Bft
Actie: 16-2018

Andijk

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.