Skip to main content

Vijf acties in 24 uur

Datum: zaterdag 27 juli 2019 | Sectie: Andijk

De reddingboten van KNRM Andijk en Medemblik zijn in 24 uur vijf keer gealarmeerd. Het betrof twee keer een vastgelopen zeilboot, een omgeslagen zeilboot, een zeilboot met motorstoring en drie kitesurfers.

Vrijdagavond begon het om kwart voor tien met een melding van drie kitesurfers die niet meer naar de kant konden komen. Het verslag leest u hier.

Zaterdagochtend werd er vervolgens rond kwart over elf alarm gemaakt voor een zeiljacht met motorproblemen. Toen de reddingboten ter plaatse waren leek het probleem weer opgelost, maar al snel stopte de motor wederom. Reddingboot Bernardine uit Medemblik heeft een sleepverbinding gemaakt richting Medemblik. Voor de haven heeft reddingboot 't Span uit Andijk de zeilboot langszij genomen en afgemeerd in de Oosterhaven in Medemblik.

Drie uur later gaan de alarmpagers wederom. Dit keer voor een zeiljacht die aan de grond gelopen is op de Wieringer Vlaak in de buurt van Den Oever. Omdat reddingboot Johanna Margaretha van KNRM Den Oever op dat moment niet beschikbaar is, worden de reddingboten van KNRM Medemblik en Andijk gealarmeerd. Als de reddingboten ter plaatse zijn wordt eerst geprobeerd door reddingboot Bernardine om het jacht naar dieper water te trekken. Als blijkt dat dit niet lukt, trekt reddingboot 't Span het zeiljacht schuin terwijl de Bernardine het zeiljacht lostrekt. Niet veel later is het zeiljacht bevrijdt, en als blijkt dat er verder geen schade is, gaan beide reddingboten weer terug naar het reddingsstation.

Rond etenstijd laten de alarmpagers weer van zich horen. Dit keer voor een omgeslagen zeiljacht met een persoon in het water voor de kust van Medemblik. Bij aankomst van reddingboot Bernardine blijkt de persoon al door een passerend motorjacht uit het water gehaald te zijn. Reddingboot Bernardine neemt de persoon over van het motorjacht en brengt deze naar de kant. Reddingboot 't Span ontfermt zich over de zeilboot en brengt deze naar het Regatta Centrum.

Onderweg naar Andijk komt er een melding binnen van een vastgelopen zeiljacht ter hoogte van de Oude Zeug. Wanneer reddingboot 't Span daar aan komt is er geen zeiljacht te zien. Dan blijkt het zeiljacht bij de Nieuwe Zeug (voor de haven van Den Oever) te liggen. Daar aangekomen wordt er een opstapper overgezet en geprobeerd het zeiljacht los te trekken. Als blijkt dat dit niet lukt wordt KNRM Den Oever gealarmeerd voor assistentie. Nadat reddingboot Johanna Margaretha het zeiljacht schuin getrokken heeft, geeft het zich gewonnen en wordt het bevrijdt van de ondiepte. Vanwege schade aan het roer wordt het zeiljacht door reddingboot 't Span afgemeerd in de Marina haven van Den Oever.

Tijdstip: 21:45 uur, 11:20 uur, 15:13 uur; 18:28 uur; 19:00 uur
Wind: Variabel 2-4 bft
Actie: 25 t/m 29-2019

Andijk

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.