Skip to main content

Twee keer paniek op warm IJsselmeer

Datum: zondag 02 juni 2019 | Sectie: Andijk

Zondagmiddag zijn de reddingboten van KNRM Andijk en KNRM Medemblik uitgevaren voor een zeiljacht in problemen en twee surfers die niet meer naar de kant konden komen.

Bij de KNRM Helpt Assistentie Centrum komt zondagmiddag een paniekerige melding binnen van de opvarenden aan boord van een zeiljacht voor Medemblik. Omdat een verdere positie niet duidelijk wordt en ook niet wat de aard van de problemen is, wordt er onder de hoogste prioriteit uitgevaren.

Reddingboot Bernardine uit Medemblik en 't Span uit Andijk zoeken eerst de kustlijn tussen Medemblik en Andijk af om te zien of het zeiljacht aan lagerwal geraakt is. Wanneer het betreffende jacht daar niet wordt aangetroffen, wordt er verder uit de kust gezocht. Hier wordt voor Medemblik een zeiljacht, op sleep achter een ander zeiljacht, aangetroffen. De reddingboten gaan ter plaatse en als blijkt dat dit het betreffende zeiljacht is, worden opstappers overgezet en de sleep overgenomen door de reddingboot. Gelukkig is de paniek dan alweer voorbij en nadat het zeiljacht is afgemeerd in de Pekelharinghaven in Medemblik worden de vrijwilligers bedankt voor hun hulp.

Op dat moment verzoekt het Kustwacht Centrum in Den Helder om richting de werkhaven de Ven en de KG1 boei te varen. Hier zouden twee surfers in problemen gesignaleerd zijn. Ter plaatse worden de surfers in eerste instantie niet aangetroffen. Even later blijkt een commerciele maritieme dienstverlener de surfers aan boord genomen te hebben en via het Kustwacht Centrum de assistentie van de KNRM gevraagd te hebben.

De surfers worden overgenomen door reddingboot Bernardine, terwijl reddingboot 't Span zich over de surfplanken ontfermd. Alles wordt weer netjes naar het Kooizand in Enkhuizen gebracht, van waar de sufers vertrokken waren. Achteraf blijkt dat ze voor het eerst op een surfplank stonden en de situatie onderschat hadden. Gelukkig was de paniek snel voorbij wanneer de commerciele maritieme dienstverlener het tweetal uit het water gehaald heeft.

Tijdstip: 14:50 en 15:47 uur
Wind: Zuidwest 4 bft
Actie: 11 en 12-2019

Andijk

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.