Oefenen met het redden van kitesurfers (video)

18 juni 2019
Andijk / Medemblik

De bemanningsleden van KNRM Andijk en KNRM Medemblik hebben een leerzame oefening gehouden met instructeurs van kitesurfschool kiteFEEL bij het Nesbos in Medemblik.

Sinds enkele maanden is er bij het Nesbos in Medemblik een officiële kitesurflocatie. Gelukkig zijn er voor de KNRM weinig inzetten voor kitesurfers, maar het redden van een kitesurfer is een vak apart. Daarom is het belangrijk om regelmatig te oefenen met het materiaal.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De oefenomstandigheden op dinsdag 18 juni waren perfect. Een zonnige avond met een aanlandige wind, windkracht 3 beaufort. Reddingboot Bernardine uit Medemblik en reddingboot 't Span uit Andijk voeren met volle bemanning richting het Netbos. Een paar 100 meter uit de kust gingen de reddingboten voor anker en liepen de bemanningsleden naar het strand. Aldaar gaf Sven Luijbe, instructeur en eigenaar van kitesurfschool kiteFEEL uitleg over de materialen van een kitesurfer en de aandachtspunten voor een redding.

Daarna was het de hoogste tijd om het geleerde in praktijk te brengen. Beide reddingboten werden bemand en voeren uit om een 'gecrashte' kitesurfer te redden. Allereerst werd de surfer gered waarna het materiaal geborgen werd. Na een korte evaluatie werd de oefening herhaald met een andere samenstelling van bemanning. Tot slot werd de oefening geevalueerd op het strand waar zowel de reddingsbootbemanning als de instructeurs terugkeken op een leerzame oefening.

Onderstaande video geeft een impressie van de oefening.

De foto's bij dit bericht zijn gemaakt door Roos Bähr van Medemblik Actueel. Lees hier meer over de oefening en het werk van de KNRM.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij