KNRM herdenkt reddingbootdrama’s uit 1921

14 oktober 2021

Vandaag herdenkt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) dat 100 jaar geleden in Terschelling en in Hoek van Holland samen tien redders verdronken. Zij overleden in een zware storm op zee doordat de reddingboten Brandaris van West-Terschelling en President van Heel van Hoek van Holland kapseisden. Eerder dat jaar verdronken twee redders van het reddingstation Schiermonnikoog toen de roeireddingboot kapseisde. Zij waren op de terugweg van een vergeefse tocht naar een schip in nood. Slechts één bemanningslid overleefde deze rampen. Vier redders zijn op zee gebleven en nooit meer gevonden. Ook het wrak van de reddingboot Brandaris is nooit teruggevonden.

Laatste drama 40 jaar geleden
In de bijna 200 jaar dat de KNRM bestaat zijn 69 redders verdronken. Veertig jaar geleden, op 1 mei 1981, gebeurde dat voor het laatst, ook op Terschelling. Toen verdronk Jan Ruijg tijdens een zoektocht naar twee vermiste zeilers. Ook dat drama is dit weekend herdacht.

Herdenking
Op Terschelling worden speciale gedenkplaten op de KNRM-boothuizen onthuld en bloemen in zee gelegd. In Hoek van Holland worden kransen gelegd bij het monument ter ere van de omgekomen redders van Hoek van Holland. Op Schiermonnikoog zal de ramp in april 2022 worden herdacht.