Skip to main content

De eerste keer van een ervaren redder: Florian

Voor Florian Julius (40) begon het avontuur als redder in 2007. “Ik had geen enkele ervaring in de zeevaart, maar als kitesurfer ben ik gelukkig wel een echte waterman. De schipper zag dat ik niet bang was van de golven en de collega’s bij reddingstation De Cocksdorp op Texel waren blij met mijn komst.”  Toen de pieper de eerste keer afging voor een reddingsactie, voelde hij de adrenaline door zijn lijf gieren. “Ik schoot als een speer in de auto en was binnen no-time bij het boothuis.”

Florian

Onderweg naar het boothuis nam Florian even de tijd om zich voor te bereiden. “Op de pieper stond dat we moesten uitrukken voor een vastgelopen zeiljacht. We hadden natuurlijk al vaak geoefend hoe we een schip los kunnen krijgen, maar in het echt is het toch altijd een beetje improviseren.”

Tijdens de actie hield hij de bewegingen van zijn ervaren collega's scherp in de gaten en deed gewoon hetzelfde. “Dat ik direct mocht meehelpen gaf een enorme kick! Je weet natuurlijk nooit wat je te wachten staat dus dat was best spannend. Mijn rol was beperkt, maar ik mocht wel meestappen op het incident-schip om alles van dichtbij te bekijken. Gelukkig was het goed weer en was er geen sprake van een zinkende boot of gewonden.”

Florian, die in het dagelijkse leven eigenaar is van Webjongens, een bedrijf dat prachtige websites maakt voor onder andere de KNRM, kijkt met een goed gevoel terug op zijn eerste keer. “Wat me het meest is bijgebleven, is hoe kalm en geconcentreerd iedereen bleef. Elke  redder had duidelijk zijn eigen taak en wist precies wat hij moest doen en de schipper gaf  heldere instructies. Daardoor bleef ik zelf ook heel rustig. Maar ik ontdekte ook dat een oefening toch echt heel wat anders is dan een échte reddingsactie. "Daarnaast herinner ik me vooral de opluchting en dankbaarheid bij de mensen die we konden helpen.”

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.