Skip to main content

Ervaring van een aankomend opstapper: Elsa Hermans

“Ik leer mijn grenzen aan te geven en proactief mee te denken.”

Elsa Hermans (25) uit Cadzand voelde zich altijd al verbonden met de zee. Maar dat ze varen zó leuk zou vinden? Daar kwam ze pas achter toen ze de eerste keer meeging met de Winfred van reddingstation Cadzand! “Ik zat in 2020 een biertje te drinken met vrienden toen ik werd voorgesteld aan de schipper. Iemand riep ‘Elsa wil graag opstapper worden!’ En voor ik het wist was ik uitgenodigd om te komen kijken in de loods.”

Elsa

Ze maakte kennis met het reddingstation tijdens de corona pandemie en toen mocht er niet geoefend worden. “Pas in september 2021 kreeg ik bericht dat de opleiding begon. Ik weet nog dat ik heel blij was! Elke maandagavond was ik in de loods en leerde van alles over het materiaal.” Inmiddels is ze halverwege de opleiding. “Het mooie aan ons reddingstation is dat het heel chill is. Ik heb nooit het gevoel dat ik moet presteren. De elementen van de opleiding komen gaandeweg op mijn pad en in combinatie met de praktijk leer ik al zoveel.”

Elsa heeft haar EHBO, EHBO+ en Vaarbewijs deel 1 inmiddels binnen. Wat rest is het Vaarbewijs deel 2, Marcom B en de Sar Craft Operations Week. “Wat ik soms lastig vind, is de combinatie met mijn fulltime baan als receptioniste bij een hotel in Cadzand en de zorg voor mijn paardje. Stiekem gaat er best wat tijd in de KNRM zitten. Ik doe het met heel veel liefde en plezier, maar leren voor een vaarbewijs of de opleidingsavonden van EHBO bezoeken kost veel tijd.”

Terwijl haar opleiding nog bezig is, gaat Elsa ook al regelmatig mee bij reddingsacties. “Cadzand is een klein reddingstation. Het is heel belangrijk dat iedereen alles leert en ook tijdens de opleiding gewoon als volwaardig opstapper mee kan gaan. Daardoor voel ik me al prima vertrouwd. Zelf denk ik ook dat je van de acties het meeste kan leren, ook om mijn grenzen aan te geven en proactief mee te denken.” Op de vraag of ze al plannen heeft na het afronden van de opleiding tot opstapper hoeft Elsa niet lang na te denken. “Ik wil mijn C-rijbewijs halen zodat ik straks officieel chauffeur van de KHV (Kusthulpverleningsvoertuig) kan worden. Ik vind de voertuigen misschien nog wel gaver dan de boot - en dan vooral de trekker!”

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.