De vrijwilliger in beeld - Ralf van Vegten (43)

De vrijwilliger in beeld - Ralf van Vegten (43)

KNRM Blaricum, Ralf van Vegten, Directeur NEP Netherlands, Mediabedrijf

De vrijwilliger in beeld - Ralf van Vegten (43)

Naam: Ralf van Vegten
Leeftijd: 43
Beroep: Directeur NEP, leverancier van technologie aan mediabedrijven
Daarnaast: Plaatselijke commissie KNRM Blaricum

“Naast mijzelf, zijn er momenteel drie KNRM’ers in dienst bij NEP. Dat is een weloverwogen keuze. Zij hebben een bepaalde mindset. Kunnen goed zelfstandig werken, maar ook in teamverband. Je kunt elk probleem naar ze toegooien en ze gaan op zoek naar een oplossing. Ons bedrijf draait 24 uur. Ik weet zeker dat zij als ik ‘s nachts met een groot probleem zit meteen komen. Zo’n mindset is diepgeworteld. Als vrijwilliger ben je 24 uur oproepbaar en dat wil of kan niet iedereen.

Als kind was ik al bang als ik aan het vissen was op de Loosdrechtse Plassen en het begon te waaien. Nu vind ik het prachtig. Ik ben in aanraking gekomen met KNRM toen mijn neef verdronk. Ik was ongeveer 14 jaar. Ik was onder de indruk van het team van reddingstation Enkhuizen. Na 20 jaar opstapper te zijn geweest, ben ik ermee gestopt. Reden was dat ik ging verhuizen en niet meer op 10 minuten van het reddingstation woon. Ik mis het soms nog wel. Opstapper zijn was met mijn onregelmatige werk goed te combineren. Ik kan gemakkelijk thuiswerken, dus deed ik dat op het reddingstation. Dan was ik dichtbij.

Je moet wel een klein beetje gek zijn om dit werk te doen. Het kan een enorme inbreuk op je privéleven hebben. Je wordt op de meest ongemakkelijke momenten weggeroepen. Bijvoorbeeld als je besloten hebt een avond gezellig thuis te blijven en te koken. Dan ga je een klein beetje dood vanbinnen. Maar later lijm je het wel weer aan elkaar. Ik zat eens in een videovergadering met mijn baas toen de pieper ging. Ik drukte op de rode knop op het scherm en was weg. Als je later uitlegt waarom, dan begrijpt iedereen het. Ook hij.
Bij de KNRM zijn we er altijd voor elkaar. We helpen elkaar. Op het werk is dat precies hetzelfde. Als je ze nodig hebt, komen ze meteen.”

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij