Van het strand - Janneke Steenks

Van het strand - Janneke Steenks

Strandwacht Janneke Steenks, sportieve vakantiebaan, werken op Terschelling

Van het strand - Janneke Steenks

Naam: Janneke Steenks
Leeftijd: 25
Dagelijks leven: Student ALO
KNRM Lifeguard sinds: 2014

Druk en gevarieerd. Zo valt momenteel het dagelijks leven van Janneke Steenks te omschrijven. Ze zit in het laatste studiejaar van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Eindhoven. Daarnaast is ze buitensport-instructeur, en ze geeft zwemles aan jonge kinderen. Ze werkt parttime in een ijssalon en bij een vishandel. Bovendien speelt ze waterpolocompetitie.

Strandwacht Janneke Steenks, sportieve vakantiebaan, werken op Terschelling

Zomerbaan

Via waterpolo kwam ze ook in aanraking met de KNRM Lifeguards. “De zus van een vriendin was lifeguard. We zochten haar in 2013 op Terschelling op en zo zag ik hoe het eraan toeging op het strand. Dat wilde ik ook doen, dus ik heb mij opgegeven. Na de selectiedag en de Beach Lifeguard opleiding kon ik in 2014 en 2015 als lifeguard werken op Terschelling.
“Een ontzettend leuke zomerbaan, maar toch besloot ik in 2016 iets anders te gaan doen in de vakantie. Ik ging toen studeren, wilde mij beter voorbereiden op de waterpolocompetitie en ook festivals bezoeken. Afgelopen jaar begon het weer te kriebelen en dat werd versterkt door de coronamaatregelen, waardoor ik de vakantie aan zee wilde doorbrengen. Ik moest opnieuw de cursus volgen en examen doen.”

Strandwacht Janneke Steenks, sportieve vakantiebaan, werken op Terschelling

Collega’s maken de zomer

Eenmaal op de post merkte ze een groot verschil met vijf jaar geleden: “Tegenwoordig beman je met drie man een post, waar we voorheen met z’n vieren waren. Je teamleden zijn onmisbaar, want je zonder elkaar kun je dit werk niet doen. Ook qua sfeer zijn je collega’s belangrijk, zij maken de zomer...”
In haar eerste twee jaar als lifeguard maakte Janneke geen reddingen mee. Afgelopen zomer moest ze twee keer op een dag in actie komen. “Ik stond aan de vloedlijn en zag een jongen van 11 jaar door een muistroom in problemen komen. Mijn collega op de post zag het ook. In een paar tellen dreef hij af. Ik ben met het rescueboard naar hem toe gegaan en hem op het strand teruggebracht. Later die dag deed ik hetzelfde met een ander kind. Zulke acties geven veel voldoening, al speelt ook de gedachte door je hoofd: ‘wat, als ik een paar minuten later was geweest?’ Gelukkig kunnen we daarover goed praten met collega’s.”

Strandwacht Janneke Steenks, sportieve vakantiebaan, werken op Terschelling

Observatievermogen

Gevraagd naar overeenkomsten tussen het vakantiewerk als strandwacht en haar andere werkzaamheden noemt Janneke zonder aarzelen: het observatievermogen. “Op het strand let je voortdurend op gevaarlijke situaties. Dat doe ik ook tijdens gym- en zwemlessen. En een andere overeenkomst is natuurlijk communicatie. In de lessen leg je dingen uit, maar ook op het strand doe je dat. Je wijst mensen op risico’s, bijvoorbeeld van een aflandige wind.”
Hamvraag is of ze volgende zomer weer gaat lifeguarden? Janneke: “Jazeker, want ik heb een toffe zomer gehad. Het is prachtig werken op het strand. Daarom is mijn advies aan iedereen die een vakantiebaan als lifeguard overweegt: doe het!”

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij