Veilig het water op als je gaat (kite)surfen

Tips & tricks om veilig te surfen

Als KNRM willen we er samen met jou voor zorgen dat je als watersporter heerlijk kan genieten van de Noordzee en ander water. Daarvoor moet je een paar belangrijke dingen weten voordat je het water op gaat. Of je nu een golfsurfer, foiler, kitesurfer, supper, windsurfer, wingsurfer golfsurfer bent. Zie het als gouden tips en adviezen van de KNRM. Als je er aandacht aan besteedt en ernaar handelt is de kans groot dat veel plezier zal hebben zonder jezelf en je omgeving in onveiligheid te brengen.

Besafe - ga altijd veilig het water op met de KNRM

Check de omstandigheden en de locatie.

Besafe - ga altijd veilig het water op met de KNRM

Je niveau en materiaal zijn bepalend.

Besafe - ga altijd veilig het water op met de KNRM

Organiseer je back-up.

Tips voor surfers

Veiligheid is misschien wel het allerbelangrijkste aspect voordat je met (kite)surfen begint. De KNRM vaart gemiddeld zo'n 150 keer per jaar uit voor (kite)surfers die in de problemen zijn gekomen tijdens het beoefenen van hun sport. We geven je graag een aantal tips mee welke in samenwerking met de NKV (Nederlandse kitesurf vereniging) tot stand zijn gekomen.

Algemene tips
 1. Ga nooit alleen kitesurfen, neem iemand mee naar de kitespot die op jou let. 
 2. Laat je thuisfront weten dat je gaat kiten.
 3. Ga nooit het water op met aflandige wind.
 4. Als er niemand aanwezig is op de kitespot. bedenk je goed: Waarom is dat?
 5. Controleer je safety's voor je het water op gaat.
 6. Leg je lijnen downwind van je kite. Loop je lijnen tegen de wind in uit. 
 7. Zand op je lijnen voorkomt dat ze wegwaaien.
 8. Ga altijd met geschikt materiaal (veilig, voor jou niveau en gewicht) aan op de kitespot.
 9. Kijk thuis naar de condities op de plek waar je wil gaan kiten.
 10. Zorg dat je materiaal de vorige keer droog, heel en compleet is opgeruimd.
 11. Trek een wetsuit (of droogpak) aan dat warm genoeg is voor het moment Vergeet ook niet je handschoenen, schoenen en een cap (liefst gekleurd zodat de KNRM je sneller vindt in geval van nood).
 12. Maak gebruik van middelen om je te helpen in geval van nood zoals een PLB en een flare.
 13. Neem les! Kitesurfen is een gevaarlijke sport. Helemaal als je niet weet hoe je om moet gaan met het materiaal.
 14. Maak gebruik van de Be Traceable sticker van de KNRM voor je materiaal;
 15. Noodgeval? Spullen kwijt? Spullen gevonden? Alarmeer de Kustwacht: 0900-0111

Zorg dat je gevonden wordt, en bestel de gratis Be Traceable sticker. De gratis stickers zijn zeer sterk klevend, hebben 7 jaars buitenkwaliteit en kunnen tegen een stootje. Al vele collega (kite)surfers en eigenaren van open boten gingen je voor!

Veilig het water op als je gaat (kite)surfen
x

Het weer en de wind zijn constant in beweging. Geen watersportsessie is daarom hetzelfde en dat maakt het juist zo leuk. Tegelijkertijd kunnen de omstandigheden ook verraderlijk zijn. Dit valt bijna altijd al te zien aan de voorspellingen. Daarom raden we je aan je altijd te verdiepen in de omstandigheden tijdens je geplande tijd op het water. Zo voorkom je enerzijds dat je voor niets naar het water gaat, anderzijds dat je jezelf en je omgeving in onveiligheid brengt.

Veilig het water op als je gaat (kite)surfen

Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je acties, de aanschaf van materiaal passend bij je vaardigheidsniveau, keuzes om wel/niet het water op te gaan en je gedrag op het water en aan de kant. Gelukkig zijn er scholen, winkeliers, verenigingen, internetpagina’s en mede-sporters die je helpen de juiste keuzes te maken. We raden je aan daar gebruik van te maken. Als beginner neem je sowieso eerst les. Voel je je daarna nog niet helemaal vertrouwd? Neem dan een ervaren buddy mee of boek nog een les.

x

Vaardigheden

 • Materiaal gereed maken. Je moet je eigen materiaal gereed kunnen maken voordat je het water op gaat. Of dit nu je kitesurfuitrusting gereed maken voor het oplaten is of je windsurf of wingsurf set gebruiksklaar maken. Dit moet je kunnen.
 • Je materiaal kunnen controleren. Je mag gaan schade en ongelukken veroorzaken. Daarom moet je het materiaal kunnen besturen en controleren. Ook moet je zelfstandig eventuele veiligheidshandeling uit kunnen voeren die voor jou sport van toepassing zijn.
 • Kennis hebben van de voorrangsregels. Ook op het water gelden regels. Als je net begint ben je zo op jezelf gefocust zijn dat je deze misschien nog vergeet. Zorg in ieder geval dat je de theorie kent en er zo goed als mogelijk naar handelt. Zo weet je wanneer jij voorrang hebt of juist moet verlenen. Goed zeemanschap is de belangrijkste regel en dit houdt in dat watersporters er alles aan moeten doen om de veiligheid op het water te bewaren.
Veilig het water op als je gaat (kite)surfen
x

Veiligheid is het allerbelangrijkste aspect van watersporten. We hebben je daarvoor al veel belangrijke adviezen geven. In de verdiepende informatie per watersport gaan we daar nog dieper op in. Toch kan er altijd iets gebeuren waardoor er een onveilige situatie ontstaat. Dan ben je soms aangewezen op hulp van anderen. We geven je een aantal belangrijke tips.

Ga veilig surfen met de BeTraceable sticker

Help je mee?

Wil je de KNRM helpen? Het werk van de KNRM wordt mogelijk gemaakt door de 101.000 donateurs die vrijwillig doneren. Mensen die op bescheiden wijze, met kleine donaties en giften, of op een ruimhartige manier, met periodieke schenkingen, testament of legaten het werk van de KNRM al meer dan 195 jaar mogelijk maken. Doe jij ook mee?