Skip to main content

1824

14 oktober: 17 schepen vergaan op de Nederlandse kust. Bij Huisduinen worden reddingspogingen ondernomen om schipbreukelingen van De Vreede te redden. Elf schipbreukelingen worden gered, maar bij de tweede tocht verdrinken zes Huisduiners, evenals de twee laatste opvarenden van De Vreede.

11 november: de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij wordt opgericht in Amster­dam. Initiatiefnemer is Barend van Spreekens, die met vier medestanders een oproep deed om geld in te zamelen voor nieuwe reddingboten. Het werkgebied strekt zich vanaf Scheveningen noordwaarts uit.

20 november: Initiatiefnemer Willem van Houten is in 1824 al vele jaren actief om goede reddingboten te ontwikkelen. Met vier andere Rotterdammers richt hij de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreu­kelingen op die zich vestigt Rotterdam. Hun werkgebied is zuidelijk van Loosduinen, inclusief Vlaanderen. Na de afscheiding van België in 1830 wordt het gebied kleiner.

De eerste redding wordt op 26 december verricht door de roeireddingboot van Egmond aan Zee. Er worden vijf schipbreukelingen gered.

Tijdlijn-Historie

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.