Reddingboot Valentijn op het droge!

13 oktober 2016
den helder

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder heeft een nieuwe reddingboot in zijn collectie. De KNRM heeft de strandreddingboot Valentijn aan het museum overgedragen nadat de boot dit jaar uit de reddingvloot werd gehaald.

De reddingboot Valentijn heeft na 26 jaar trouwe dienst haar pensioenleeftijd bereikt. De reddingboot zou bij de eerstvolgende grote werfbeurt kostbare vernieuwingen moeten krijgen dat de boot vervangen rendabeler was. De KNRM vindt het belangrijk dat de boot onderdeel blijft van het verhaal van het reddingwezen in Nederland en vindt het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers een waardige plaats om de boot tentoon te stellen. De reddingboot Valentijn kwam sinds 1990 449 keer daadwerkelijk in actie en redde 626 mensen.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De Valentijn werd van Texel naar Den Helder gevaren. Peterson Den Helder B.V. sponsorde de plaatsing van de Valentijn op de kade. Zij leverden een kraan met personeel die de reddingboot op de kade plaatste en neerzette op het plein tussen Stoom en het museum. De reddingboot kan niet gebruikt worden voor vaartochten door het Reddingmuseum. De nog waardevolle motoren en bruikbare onderdelen zijn verwijderd voor hergebruik door de KNRM.

Voormalig directeur Hans Sterkenburg heeft zich ingezet om de Valentijn naar het museum te krijgen. Nu zo vlak voor zijn officiële afscheid is het gelukt. Een mooier afscheidscadeau voor het museum kun je niet wensen. De strandreddingboot is vanaf donderdagmiddag voor het publiek te bezichtigen.

De Valentijn is een uniek KNRM-ontwerp uit 1990, afgeleid van de zogenaamde Johannes Fredrikklasse reddingboot uit 1987. De boot van bijna 11 meter en met een gewicht van 10 ton is ze speciaal ontwikkeld voor de Hollandse kust. De reddingboot kan met een speciale bootwagen vanaf het strand worden gelanceerd.

Meer informatie over de Valentijn kun je vinden op www.knrm.nl/reddingboten/valentijn-klasse

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij