Skip to main content

Maand van de geschiedenis: 14 oktober 1824

Datum: donderdag 13 oktober 2016 | Sectie: Nieuws

Het is in oktober maand van de geschiedenis. Met een bijna 200 jarige geschiedenis genoeg momenten om terug te kijken. Vandaag bijvoorbeeld.

Op 14 oktober 1824 strandde in een vliegende storm voor de kust van Fort Kijkduin het fregat de Vreede. Bij het redden van de bemanning kwamen een aantal redders om. Deze scheepsramp was de aanleiding tot de oprichting van het reddingwezen in Nederland.

Het redden van schipbreukelingen was in 1824 geen vanzelfsprekendheid. Het dorp Huisduinen bij Den Helder verloor op 14 oktober 1824 zes bewoners, die het waagden de opvarenden van het gestrande schip “De Vreede” te redden. Hun poging slaagde gedeeltelijk. Tien opvarenden werden gered, maar drie schipbreukelingen en zes redders verdronken. De collectieve verontwaardiging én bewondering bij ondernemers en notabelen in Amsterdam en Rotterdam leidde tot fondsenwervende acties voor de nabestaanden en de oprichting van een georganiseerd reddingwezen. De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij komt voort uit de initiatieven in 1824.

De vrijwillige redders, de vrijwillige bijdragen van donateurs en de kosteloze hulpverlening zijn al 192 jaar het fundament onder de KNRM.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.