Skip to main content

‘Een 19 meter lange reddingboot kapseist drie keer in een storm met golven van meer dan 15 meter’ in de KNRM-podcastserie met Roelof Hemmen

Datum: maandag 03 juni 2024 | Sectie: Nieuws

Fisherman’s friend presenteert: ‘Redders op zee’ de podcast

In het kader van het jubileumjaar van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) presenteert Roelof Hemmen de podcastserie ‘Redders op Zee’. Redders, overlevenden én nabestaanden delen hun confronterende verhalen in een reeks van 30 afleveringen. De aflevering op Spotify, van vandaag maandag 3 juni, gaat over het kapseizen van de 19 meter lange reddingboot ‘Anna Margaretha’ boven Ameland, tijdens een storm met orkaankracht.

In de nacht van woensdag 1 november 2006 wakkert de wind boven de Waddeneilanden aan tot orkaankracht met windsnelheden tot 12 Beaufort. Veel reddingstations van de KNRM komen die nacht in actie. Ook de reddingboot ‘Anna Margaretha’ van Ameland moet uitvaren voor de coaster ‘Cementina’ die stuurloos op de Noordzee drijft. In golven tot wel 15 meter moet de bemanning haar werk doen. Een onverwacht brekende golf grijpt de reddingboot en deze kapseist. Dit gebeurt nog twee keer. De bemanning vliegt door het stuurhuis. Ze komen er met slechts wat schrammen vanaf. De boot is zwaar beschadigd en is enkele uren vermist. Deze aflevering gaat over de moed en vastberadenheid van de bemanning in zeer extreem natuurgeweld.

Pieter Mosterman was ten tijde van de melding 23 jaar oud en opstapper bij KNRM Ameland. Hij was tijdens het kapseizen buiten aan dek en onderweg naar de stuurhut. Hij deelt zijn verhaal: “Toen ik bij de deur was, begon het schip al te kenteren. Aan de binnenzijde van de deur naar de stuurhut zit een stangenstelsel. Ik greep het vast. Toen dacht ik bij mezelf: als ik nu loslaat, weet ik niet hoe het met mij afloopt.”


Roelof Hemmen, presentator van "Redders op Zee", zegt: “Nederland waterland, het water dat voor velen synoniem staat aan plezier en ontspanning, maar waar gevaar altijd op de loer ligt. In deze serie word je geconfronteerd met de realiteit: mensen zoals jij en ik delen hun ervaringen wanneer het water voor even de vijand wordt. Het is ongelofelijk dat we in Nederland op die momenten kunnen vertrouwen op zoveel KNRM-vrijwilligers. De verhalen van redders, overlevenden en nabestaanden maken diepe indruk!”

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.