Skip to main content

Koning opent MARIN’s SOSc en ervaart ‘reddingboot van de toekomst’

Datum: donderdag 30 mei 2024 | Sectie: Nieuws

Zijne Majesteit de Koning opende dinsdagochtend 28 mei het Seven Oceans Simulator centre (SOSc) van MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland. Met het symbolisch omzetten van een telegraaf zette de Koning ‘de zee van de toekomst’ in beweging. Na deze openingshandeling kreeg de Koning een rondleiding in het SOSc. Daar simuleerde MARIN die zee van de toekomst in grote bolvormige en bewegende simulatoren: een emissieloos schip van de toekomst op waterstof en met windvoortstuwing, een onderhoudschip voor offshore windturbines met kranen en onderwaterdrones en een nieuwe KNRM-reddingbootklasse Nh1816. Naast de Koning waren ook de Commissaris van de Koning, de burgemeester van Wageningen en vertegenwoordigers van de Nederlandse maritieme sector en de ministeries van EZK, IenW en Defensie aanwezig bij dit event.

Met deze wereldwijd unieke onderzoeksfaciliteit draagt MARIN bij aan schone, slimme en veilige scheepvaart en aan duurzaam gebruik van de oceaan. Bemanningen kunnen in het simulatorcentrum worden voorbereid op maritieme operaties die steeds complexer worden doordat containerschepen groter worden, het verkeer op zee toeneemt en weerpatronen onvoorspelbaarder worden. Alle simulatoren kunnen aan elkaar worden gekoppeld om situaties na te bootsen met meerdere schepen die onder moeilijke omstandigheden op zee opereren, zoals de reddingboten van de KNRM. De nieuwe simulatoren worden ook gebruikt voor onderzoek naar de toepassing van virtual reality technieken en het monitoren van onbemande schepen. Ook kan MARIN in het SOSc onderzoek doen naar Human Factors: het functioneren van de (KNRM-)bemanning in moeilijke omstandigheden. MARIN zet nautisch en hydrodynamisch onderzoek in om schepen, platforms, windturbines en havens te optimaliseren en werkt aan innovaties om duurzame energie-, voedsel- en grondstoffenwinning op zee te realiseren.

Bas Buchner, algemeen directeur MARIN: ‘Het SOSc dicht de kloof tussen ontwerp en operatie. De betrokkenheid van de toekomstige bemanning bij het ontwerp van het schip en de toepassing ervan is een voorwaarde voor veilige, effectieve en slimme schepen, offshore-constructies en operaties. Wij noemen dit 'crew-centered ship design and operation'. Met het SOSc bieden we een digitale en virtuele werkplek om deze ontwikkeling in de maritieme sector te stimuleren. Geavanceerde digital twinning op simulatoren stelt ontwerpers en bemanning in staat om samen schepen in operationele omstandigheden te ervaren en te verbeteren voordat ze worden gebouwd. De SOSc-simulatoren kunnen daarnaast een belangrijke rol spelen bij het oefenen en trainen van complexe operaties en het ontwerpen van complexe infrastructuur.’

Afsluitend sprak de Koning met betrokkenen bij de ontwikkeling en de realisatie van het simulatorcentrum en met samenwerkingspartners van MARIN uit de maritieme sector. Hij prees de eeuwenlange nautische inventiviteit die in dit centrum samenkomt en raadde iedereen met een hart voor de maritieme sector aan om een bezoek te brengen aan MARIN. De KNRM feliciteert het Marin met deze nieuwe aanwinst en is dankbaar hier gebruik van te kunnen maken.

Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN)
MARIN is een wereldwijd erkend topinstituut voor maritiem onderzoek. Onze missie is ‘Better Ships, Blue Oceans’: we staan voor schone, slimme en veilige scheepvaart en duurzaam gebruik van de zee. We doen dat als onafhankelijke kennispartner voor de maritieme sector, overheid en maatschappij.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.