Skip to main content

Oud-voorzitter Rutger van Slobbe koninklijk onderscheiden

Datum: maandag 26 april 2021 | Sectie: Nieuws

Rutger van Slobbe, 14 jaar handen uit de mouwen voor de vrijwillige redders  

Voor zijn grote verdiensten voor de KNRM, de maritieme sector in Nederland en de Rotterdamse haven in het bijzonder, werd Rutger van Slobbe onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zijn decoratie werd, in het bijzijn van zijn partner, uitgereikt door burgemeester Femke Halsema in Amsterdam.

Rutger van Slobbe werd in 2006, met veel trots, lid van de het toenmalige bestuur van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, dat in 2008 een raad van toezicht werd. Zijn toezicht op de organisatie kenmerkte zich door een grote betrokkenheid en belangstelling voor de vrijwilligers op de reddingstations en de medewerkers van de beroepsorganisatie in IJmuiden. Over de rol van de raad van toezicht was Rutger van Slobbe glashelder: “Natuurlijk is het ‘interessant’ om in de raad van toezicht te zitten, maar de KNRM is er niet voor ons, wij moeten er voor de KNRM zijn. En dus eis ik van ieder lid in de raad, mijzelf incluis, boter bij de vis: stropdas af en handen uit de mouwen!” De KNRM bedankt Van Slobbe voor die tomeloze inzet.

Rots in de branding

Rutger van Slobbe werd veel eerder dan zijn daadwerkelijke toetreding al eens gepolst voor een bestuursfunctie bij de KNRM. Hij bedankte in eerste instantie, omdat hij de rol toentertijd niet kon combineren met zijn internationale baan bij Nedlloyd en zijn privéleven. “Je mag een dergelijke uitnodiging niet half, niet luchthartig accepteren. Maar jaren later – toen het wél kon – heb ik alsnog ‘ja’ gezegd.” Deze zienswijze is tekenend voor Van Slobbe. Van Bruggen, al enige tijd lid van de Raad van Toezicht, onderschrijft dat. “Rutger ís KNRM! Hij staat ermee op en gaat ermee naar bed en heeft zich ook in roerige tijden een stabiele factor getoond, een echte rots in de branding. Dat kan alleen maar als je er helemaal voor gaat.” 

Stropdas af

Van Slobbe zelf heeft – geheel KNRM-eigen – de neiging deze kwalificaties als vanzelfsprekend te beschouwen. “Vroeger was het misschien meer een erebaan om in het bestuur zitting te hebben. Ik heb altijd op het standpunt gestaan dat je als bestuurslid écht meerwaarde moet tonen.” Vanuit die logica is Van Slobbe ook uitgesproken voorstander van Raad van Toezicht-leden die nog volop in het werkzame leven actief zijn. “Natuurlijk is het ‘interessant’ om in de Raad van Toezicht te zitten, maar de KNRM is er niet voor ons, wij moeten er voor de KNRM zijn. En dus eis ik van iedereen, mijzelf incluis, boter bij de vis. Stropdas af en handen uit de mouwen!” Menig maritiem ondernemer zal hier een Rotterdamse ondertoon herkennen in het betoog van de man die inderdaad in de Rotterdamse haven carrière maakte, maar vanuit zijn woonkamer toch echt regelrecht het Amsterdamse Vondelpark inkijkt…

Frits van Bruggen nieuwe voorzitter KNRM

Eind 2020 liep de termijn van Rutger van Slobbe af na 14 jaar zitting te hebben gehad in de raad van toezicht. De raad van toezicht van de KNRM heeft Frits van Bruggen gekozen als nieuwe voorzitter. Frits van Bruggen was tot 1 april hoofddirecteur van de ANWB. De voorzittersrol bij de KNRM is een vrijwilligersfunctie, net als de 1.400 redders en helpers aan de wal op de 45 KNRM-reddingstations langs de kust.

 

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.