Skip to main content

Oud-directeur van KNZHRM overleden

Datum: donderdag 04 augustus 2016 | Sectie: Nieuws

In memoriam Charles van der Zweep

Op 29 juli jongstleden overleed oud-directeur Charles van der Zweep. Hij werd 89 jaar. In 1958 kwam hij als adjunct-directeur in dienst van de toenmalige Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij, om in 1963 het directeurschap over te nemen van H. Th. De Booij.

Van der Zweep was afkomstig uit de Onderzeebootdienst van de Marine en heeft tot zijn pensionering in 1989 de KNZHRM strak geleid. Het was een periode waarin een groot aantal oude reddingboten vervangen werd door nieuwe schepen. De Carlotklasse en de IJsselmeer- en Waddenvletten zijn daar het resultaat van.

Vanaf 1970 ontstond steeds meer de wens voor snellere reddingboten. Van der Zweep experimenteerde met de reddingboot Komer, maar stelde de echte keuze uit tot na het Medina-project in samenwerking met de Britse reddingmaatschappij in 1980. Daaruit ontstonden de nieuwe reddingbootklassen Johannes Frederik en Valentijn. De vlootvernieuwing werd voortgezet door Sip Wiebenga, die Van der Zweep in 1989 opvolgde.
Charles van der Zweep was uiterst punctueel en introduceerde strikte richtlijnen, veiligheidsvoorschriften en periodieke onderhoudswerkzaamheden. Maar ook verbeterde hij de donateurservice en de administratie. Hij had veel respect voor de vrijwilligers op de reddingstations en de plaatselijke commissies, die voor de dagelijkse gang van zaken op de reddingstations verantwoordelijk zijn. Hij stond als directeur pal voor zijn mensen en organisatie en heeft ze geregeld verdedigd als de reddingmaatschappij onder vuur lag.

Zijn zwaarste perioden waren de jaren waarin redders verdronken, in 1975 en 1981. Op die momenten drukte de verantwoordelijkheid zeer zwaar. Ook het verdrinken van de acht reddingbootpaarden van Ameland in 1979 waren een dramatische gebeurtenis met landelijke ontsteltenis. Evenals het kapseizen van de Schiermonnikoger reddingboot in 1983. Gelukkig zonder slachtoffers. Hij heeft er alles aan gedaan de veiligheid voor de vrijwillige redders nog verder te vergroten met soms beperkte financiële middelen.

Zijn gezonde financiële beleid en de fondsenwerving in de jaren ’80 maakten het mogelijk de vloot daarna in snel tempo te kunnen vernieuwen. We kunnen stellen dat de huidige moderne reddingvloot mede mogelijk gemaakt is door Charles van der Zweep. Hij heeft er altijd met trots naar gekeken, maar wierp alle eer toe aan de vrijwilligers op de reddingstations, die er uiteindelijk het reddingwerk mee hebben verricht.
Onze gedachten gaan uit naar zijn weduwe, kinderen en familie.
Wij gedenken hem in eerbied.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.