Nieuwe reddingboot KNRM Katwijk op zijn kop!

1 september 2016
ijmuiden

Op donderdag 1 september vond er in Hoorn een kantelproef plaats van de nieuwe reddingboot Edith Grondel van de Valentijn-klasse van de KNRM.

Normaliter worden de reddingboten van de KNRM vòòr de doop gekanteld. Door een late levering van de tube werd deze kantelproef, waarbij het zelfrichtend vermogen van het schip getest wordt, uitgesteld naar vandaag, voor de deur bij bouwer Habbeké Shipyards, sinds kort gevestigd aan de Schelphoek op het Nautisch bedrijventerrein in Hoorn.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De meeste schepen van de KNRM worden gebouwd om alle denkbare weersomstandigheden te kunnen doorstaan. De Valentijn-klasse, een beproefd model waarvan er inmiddels 18 zijn gebouwd, is uitgerust met twee motoren en heeft zelfrichtend vermogen tot 140 graden. Daarom is dit exemplaar ook nog voorzien van een opblaasbare kantelzak. Mocht het schip 180 graden omgekeerd in het water komen te liggen, op zijn kop, dan kan de bemanning de ‘airbag’ activeren door aan een koord te trekken, waardoor het schip weer rechtop komt te liggen.

Een idee van een kantelproef krijgen? Kijk hier naar de laatste kantelproef van de KNRM van een Nikolaas-klasse voor een indruk.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij