Skip to main content

Nieuwe reddingboot KNRM Katwijk op zijn kop!

Datum: donderdag 01 september 2016 | Sectie: Nieuws

Op donderdag 1 september vond er in Hoorn een kantelproef plaats van de nieuwe reddingboot Edith Grondel van de Valentijn-klasse van de KNRM.

Normaliter worden de reddingboten van de KNRM vòòr de doop gekanteld. Door een late levering van de tube werd deze kantelproef, waarbij het zelfrichtend vermogen van het schip getest wordt, uitgesteld naar vandaag, voor de deur bij bouwer Habbeké Shipyards, sinds kort gevestigd aan de Schelphoek op het Nautisch bedrijventerrein in Hoorn.

De meeste schepen van de KNRM worden gebouwd om alle denkbare weersomstandigheden te kunnen doorstaan. De Valentijn-klasse, een beproefd model waarvan er inmiddels 18 zijn gebouwd, is uitgerust met twee motoren en heeft zelfrichtend vermogen tot 140 graden. Daarom is dit exemplaar ook nog voorzien van een opblaasbare kantelzak. Mocht het schip 180 graden omgekeerd in het water komen te liggen, op zijn kop, dan kan de bemanning de ‘airbag’ activeren door aan een koord te trekken, waardoor het schip weer rechtop komt te liggen.

Een idee van een kantelproef krijgen? Kijk hier naar de laatste kantelproef van de KNRM van een Nikolaas-klasse voor een indruk.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.