Mooie stranddag eindigt dramatisch

Mooie stranddag eindigt dramatisch

12 juli 2020
Ameland

Het was zaterdag 11 juli een prachtige stranddag. Het was druk op het Amelander strand en de KNRM lifeguards op de reddingposten van Nes en Buren hadden de handen vol aan badgasten, die door de sterke stroming afdreven of moeite hadden weer op het strand te komen.

’s Avonds om 22.30 uur werden de reddingstations Nes en Ballummerbocht gealarmeerd voor zwemmers in nood. Het zou gaan om twee meisjes die met hun vader in zee van de zonsondergang genoten en waren afgedreven door de sterke stroming. De vader en één van de twee dochters konden zelf het strand weer bereiken en werden opgevangen in de reddingspost van de lifeguards in Buren. Het tweede meisje van 14 jaar werd vermist.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Er werd groot alarm geslagen. Een Kustwachthelikopter werd ingeschakeld en ook de KNRM-reddings Terschelling-Paal 8, Schiermonnikoog en Lauwersoog werden gealarmeerd. Met zes reddingboten en een helikopter werd uren op zee gezocht. Ook de KNRM-lifeguards, Amelanders, politie en brandweer zochten mee op het strand en in het duingebied.

De zoektocht werd 's nachts om 03.30 uur tijdelijke gestaakt. Om 05.30 isde zoektocht met reddingboten, het Kustwachtvliegtuig, een politiehelikopter en twee politievaartuigen hervat. De zoekactie werd gecoördineerd door het Kustwachtcentrum in Den Helder. Het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM fungeerde op het strand als lokale centrale post. Op zondagmiddag is ook een sonarteam ingezet door de politie om onder water te kunnen zoeken.

Aan het einde van de middag heeft de politie besloten de zoekactie te beëindigen, omdat het gebied diverse keren was afgezocht zonder resultaat. 

Het drama op het strand was een triest einde van een mooie stranddag. Het medeleven met de familie van het vermiste meisje is groot.

Naschrift: In de dagen die volgden werd gezocht door een vloot van vissersschepen, opsoringsteams met drones en speurhonden en veel vrijwilligers langs de kust. Een week later - op zaterdag 19 juli - werd het lichaam van het meisje op zee gevonden door een team van de politie. De KNRM bracht haar vervolgens naar Ameland.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij