Skip to main content

Minister Bruins bezoekt Veiligheidsdag voor kitesurfers

Datum: zaterdag 22 september 2018 | Sectie: Nieuws

Op zaterdag 22 september bezocht Minister Bruins van Medische Zorg en Sport de Veiligheidsdag voor kitesurfers op Zandvoort.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Nederlandse Kitesurfvereniging (NKV) organiseerde op zaterdag 22 september een veiligheidsdag voor kitesurfers en andere geïnteresseerde partijen. Deze Veiligheidsdag heeft tot doel om de verbinding tussen kiters en de vrijwillige redders van de KNRM te vergroten, zodat reddingsacties nog sneller en effectiever uitgevoerd of zelfs voorkomen kunnen worden. De Veiligheidsdag maakt onderdeel uit van het preventieprogramma van de KNRM en werd bezocht door ongeveer 80 kitesurfers.

Theorie zorgt voor constructieve gesprekken

De Veiligheidsdag werd georganiseerd bij de Watersportvereniging Zandvoort, centraal in Nederland zodat uit alle windstreken kiters konden deelnemen aan deze dag. In de ochtend werd begonnen met een aantal presentaties over veiligheid. De KNRM stations van Zandvoort en Wijk aan Zee gaven in de ochtend de aanwezige kitesurfers meer inzicht in het werk van de KNRM en wat de kiter preventief kan doen aan voorbereiding voordat zij het water betreden. Maar ook hoe ze moeten handelen in geval van nood. De experts van de NKV hebben de bemanning van de reddingboten en kiters meer uitleg geven over het materiaal, eventueel beschikbare hulpmiddelen en wat de hulpverlener kan doen alvorens een kiter en materiaal veilig aan boord te nemen. Ook kwamen andere onderwerpen aan bod zoals het varen met een buddy, waar op te letten bij kite oplaten, voorrangsregels, aflandige wind en het gebruik van materiaal.

Dit alles gebeurde in een zeer goede sfeer waarbij het voor iedereen duidelijk werd: er wordt al veel gedaan aan veiligheid, we hebben al heel veel bereikt met elkaar maar dit soort dagen zijn essentieel om nog bewuster en meer bekwaam te worden als het gaat om onderwerpen gerelateerd aan veiligheid.

Praktijk zorgt voor meer bekwaamheid

In de middag konden de aanwezigen meevaren aan boord van de reddingboten en werd een oefening uitgevoerd waarbij een surfer in nood wordt gered. Dit vroeg door de harde wind soms wat improvisatie: veiligheid boven alles! De kiters konden op deze manier daadwerkelijk ervaren hoe (minder goed) zichtbaar een kitesurfer in nood is en hoe er gehandeld moet worden bij het aan boord nemen van kiter en materiaal. De NKV experts gaven op het strand diverse clinics zoals hoe een ‘self rescue’ uitgevoerd moet worden.

Minister Bruins vaart mee met de reddingboot

Minister Bruins van Medische Zorg en Sport bezocht in de middag de Veiligheidsdag. De Minister werd ontvangen door Burgemeester Niek Meijer, Wethouder Joop Berendsen, voorzitter NKV René Bos, voorzitter van de Watersportvereniging Marco Tangelder en coördintor preventie van de KNRM Olaf Tompot. Hij kreeg een korte uitleg over de organisaties en het preventieprogramma in het bijzonder. Daarna ging de Minister mee aan boord en kon hij zelf ervaren hoe het is om een reddingsactie uit te voeren.

Diverse expertise is in de afgelopen jaren bij elkaar gebracht waardoor diverse campagnes en bijeenkomsten gericht op veiligheid konden worden vormgegeven. Hierbij is vooral gekeken naar het nationaal belang. KNRM en NKV hebben feitelijk een nationaal preventieprogramma voor kitesurfers ontwikkeld die in de komende jaren verder uitgebouwd kan worden. KNRM en NKV zijn blij dat de Minister zich op de hoogte wil stellen van de activiteiten die tot nu toe zijn ondernomen. Het bezoek wordt gezien als een mijlpaal in de ontwikkeling van het programma: de Minister van Sport maakt kennis met een belangrijke activiteit uit een nationaal programma voor veiligheid gericht op de doelgroep kitesurfer.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.