Lezing over stranding Ping An

10 november 2016
ter heijde

Op initiatief van de Historisch Vereniging Maassluis geeft gemeentearchivaris Peter Smit een lezing over de stranding en sloop van de Ping An.

De Ping An was een vrachtschip dat in 1965 in een vliegende storm van zijn ankers werd geslagen en aan de grond liep bij Ter Heijde. Het schip lag met machineproblemen voor de monding van de Nieuwe Waterweg in afwachting van instructies uit thuishaven Hongkong. Maar er stak een zware storm op waardoor de ankerkettingen braken en het schip op drift geraakte. Het strandde in de ochtend van 24 november 1965 op het strand van Ter Heijde.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

De reddingboten Koningin Juliana uit Hoek van Holland en Prinses Margriet uit Ter Heijde, beide van de toenmalige KZHMRS, wisten in de branding 48 opvarenden van boord te halen. De redding verliep moeizaam, omdat de Chinese zeelieden geen Engels verstonden.

Het vlot trekken van het schip mislukte. Daarvoor was het schip te ver het strand op gestuwd. Het schip bleef nog enkele maanden op het strand liggen, waar het duizenden kijkers trok. In maart 1966 begon op het strand de sloop van het schip. Eind augustus van dat jaar was de sloop zo ver gevorderd dat het restant kon worden afgevoerd.

Bekijk de beelden van de stranding en berging op You Tube.
U bent van harte welkom in Theater Koningshof in Maassluis, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Toegang is vrij.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij