Skip to main content

Lezing over stranding Ping An

Datum: donderdag 10 november 2016 | Sectie: Nieuws

Op initiatief van de Historisch Vereniging Maassluis geeft gemeentearchivaris Peter Smit een lezing over de stranding en sloop van de Ping An.

De Ping An was een vrachtschip dat in 1965 in een vliegende storm van zijn ankers werd geslagen en aan de grond liep bij Ter Heijde. Het schip lag met machineproblemen voor de monding van de Nieuwe Waterweg in afwachting van instructies uit thuishaven Hongkong. Maar er stak een zware storm op waardoor de ankerkettingen braken en het schip op drift geraakte. Het strandde in de ochtend van 24 november 1965 op het strand van Ter Heijde.

De reddingboten Koningin Juliana uit Hoek van Holland en Prinses Margriet uit Ter Heijde, beide van de toenmalige KZHMRS, wisten in de branding 48 opvarenden van boord te halen. De redding verliep moeizaam, omdat de Chinese zeelieden geen Engels verstonden.

Het vlot trekken van het schip mislukte. Daarvoor was het schip te ver het strand op gestuwd. Het schip bleef nog enkele maanden op het strand liggen, waar het duizenden kijkers trok. In maart 1966 begon op het strand de sloop van het schip. Eind augustus van dat jaar was de sloop zo ver gevorderd dat het restant kon worden afgevoerd.

Bekijk de beelden van de stranding en berging op You Tube.
U bent van harte welkom in Theater Koningshof in Maassluis, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Toegang is vrij.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.