Skip to main content

Mark Rutte onderscheidt helden tijdens Nationale Heldendag 2016

Datum: woensdag 09 november 2016 | Sectie: Nieuws

Tijdens de Nationale Heldendag op 17 november in Den Haag, reikt minister-president Rutte onderscheidingen uit aan verschillende helden. Op deze dag wordt vanuit diverse invalshoeken aandacht geschonken aan de betekenis van het begrip “goed burgerschap” en de daaruit voortvloeiende uiting van burgermoed. Het thema van de dag is: “Er schuilt een held in iedereen”.

De Nationale Heldendag is een initiatief van het Carnegie Heldenfonds. Al meer dan 100 jaar is het Carnegie Heldenfonds de autoriteit die heldenmoed beloont en zichtbaar maakt. Het fonds doet dat door het uitreiken van onderscheidingen aan mensen, die een ander het leven hebben gered of daartoe een poging hebben gedaan en daar zelf gevaar bij hebben gelopen. ‘Juist in deze tijd is het van groot belang deze vorm van goed burgerschap onder de aandacht van de bevolking te brengen en daarom deze bijzondere vorm van burgermoed te benadrukken en deze helden te eren', aldus Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit, voorzitter van het Carnegie Heldenfonds.

Medailles
Er worden tijdens de Nationale Heldendag verschillende soorten medailles uitgereikt. Zo krijgen de heer André Krens uit Leidschendam, de heer Henk van de Sande uit Nootdorp en mevrouw Rosalina Nieuwenburg uit Leidschendam een onderscheiding van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Zij redden op 17 oktober 2016 het leven van vier jonge kinderen die met een bakfiets in het water van de Vliet in Leidschendam waren geraakt.
Vanuit het Carnegie Heldenfonds worden Suzanne van Gemert en Sander Haine uit Rijswijk onderscheiden met de bronzen legpenning. Zij hebben op 31 juli 2014 twee broertjes uit de zee bij Julianadorp gered.

Jong geleerd, oud gedaan
Naast het uitreiken van de onderscheidingen door minister-president Mark Rutte is er tijdens de bijeenkomst een rol weggelegd voor leerlingen en studenten van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, Christelijk Lyceum Zandvliet en de Haagse Hogeschool. In korte pitches zullen zij uitleggen wat heldendom voor hen betekent.

De Nationale Heldendag wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Goede Doelen Nh1816.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.