Skip to main content

50 jaar trouw aan een zeewaardig goed doel

Datum: donderdag 10 november 2016 | Sectie: Nieuws

Op zaterdag 12 november eren de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de donateurs die met hun vrijwillige bijdragen al 60 of 50 jaar het reddingwerk financieel mogelijk maken.

Deze "Redders aan de wal" werden in 1956 of 1966 donateur van de KNRM en zijn dat altijd gebleven. Ze werden donateur in het jaar dat een start werd gemaakt met de invoering van moderne communicatie- en navigatiemiddelen op alle reddingboten. Sinds de vijftiger jaren nam het aantal hulpverleningen aan watersporters jaarlijks toe.

In 1956 kwamen scheepsstrandingen nog geregeld voor. Zoals de stranding van het s.s. Ecuador met 56 passagiers aan boord, bij Terschelling. De reddingboot Brandaris bracht iedereen veilig aan wal. Het schip brak in twee stukken en is sindsdien een dankbaar duikobject. Er werden in 1956 en 1966 door de 32 reddingstations 250 respectievelijk 299 mensen veilig aan land werden gebracht. In 2016 bracht de KNRM meer dan 3.000 mensen veilig aan wal. De KNRM telt nu 45 reddingstations, met 75 reddingboten en 1.400 vrijwilligers.

Natte grijze hoofden
Het hoogtepunt van het bezoek is de vaartocht. Ondanks de hoge leeftijd en soms broze gezondheid van vele trouwe donateurs, kiest bijna iedereen ervoor om mee te gaan. Het is een feest om na terugkomst de glunderende gezichten en natte grijze hoofden te zien! Tijdens de bezoeken op de reddingstations komen de gesprekken op gang en blijkt iedereen een persoonlijke reden te hebben om hun verbondenheid met water te bezegelen met een donateurschap van de KNRM. Velen hebben gevaren bij de koopvaardij of marine, maar ook het bezit van een plezierjacht, een indrukwekkende redding of een varend familielid kunnen de reden zijn geweest om het zeewaardige goede doel te steunen.

Trouwe donateurs
November is de maand om de trouwe donateurs op de reddingsstations te ontvangen, omdat de KNRM op 11 november 1824 werd opgericht. Nu 192 jaar geleden. De traditie om donateurs na een “dienstverband” van 60, 50, 40 en 25 jaar (en soms 70 en een van 80 jaar) een attentie toe te sturen bestaat bij de KNRM al heel lang, het uitnodigen op de reddingstations om persoonlijk kennis te komen maken, is iets van de laatste jaren.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.