Skip to main content

Koninklijk bezoek voor KNRM Terschelling

Datum: woensdag 24 mei 2023 | Sectie: Nieuws

Bijzondere gasten in het boothuis van KNRM Terschelling West: schipper Maarten van Asselt ontving koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Op dinsdag 9 mei arriveerde het koninklijk paar in de haven van Terschelling en praatten ze met de bemanning van het reddingstation over de heftige reddingsacties van het afgelopen jaar.

Dat de redders het op Terschelling, Vlieland en in Harlingen flink voor de kiezen hebben gehad, is geen geheim: de incidenten met dodelijke afloop volgden elkaar in hoog tempo op. Niet alleen vond het ongeluk met de veerboot en de watertaxi Stormloper plaats, afgelopen najaar, maar ook het meisje dat in de zomer onder een giek terecht kwam, een coronapatiënt die aan boord overleed en, al eerder, nog een ongeluk met iemand die onder een giek terecht kwam.

Schipper Maarten van Asselt: “Je hebt tijd nodig om die zware acties te verwerken, maar daar hadden we vorig jaar eigenlijk helemaal geen ruimte voor. Het was keer op keer raak. Een aantal bemanningsleden is daardoor een tijdje uit de running geweest. Zelf ben ik ook twee maanden gestopt, als schipper kwam er veel werk na die acties op mijn schouders. Een beetje te veel. Wat wel fijn is, is dat de acties, ondanks hun tragische afloop, technisch goed zijn verlopen. Achteraf was het niet: hadden we maar dit of dat gedaan. Er zijn wat dat betreft gelukkig geen vraagtekens.”

De diepte in

De moeilijke tijd die de KNRM’ers achter de rug hebben, was een van de gespreksonderwerpen met het koninklijk paar. Van Asselt wachtte de koning en koningin op en vertelde over de reddingboten – de oude reddingboot Brandaris was ook van de partij – en het vaar- en reddinggebied rondom het eiland. In het boothuis ging het gesprek al snel de diepte in. Vooral koningin Máxima, voor wie mentale gezondheid een belangrijk aandachtspunt is, was benieuwd hoe de bemanning de acties had ervaren.

Van Asselt: “Ze wilde weten hoe wij er met elkaar mee om gaan, hoe we het verwerken en hoe de KNRM het geregeld heeft met nazorg. Daarnaast hebben we gesproken over de logistieke situatie rondom corona-patiëntenvervoer en hoe we hebben moeten improviseren, die eerste tijd. De koning wilde ook weten of het vaak van vader op zoon overgaat, opstapper worden. Toen konden we vertellen dat dat in de familie Smit al 102 jaar het geval is.”

Erkenning

Na een dik half uur met elkaar gesproken te hebben, vertrokken Willem-Alexander en Máxima. Wat blijft schipper Van Asselt bij van het bezoek? “Ik vond het erg bijzonder om gastheer te zijn van de koning en koningin. Dat is niet iets wat je dagelijks doet, dus dat vond ik wel spannend. Ik merk dat het de ploeg goed gedaan heeft, je krijgt toch erkenning voor de ellende die we vorig jaar hebben meegemaakt. We hebben samen naar dit bezoek toe geleefd, ook al konden er uiteindelijk maar vijf mensen aan tafel zitten. Dat vond ik hartverwarmend.”

Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.