KNRM brengt redders uit 43 landen bij elkaar

KNRM brengt redders uit 43 landen bij elkaar

22 juni 2023
IJmuiden

Van 18 tot en 20 juni 2023 kwamen 400 ‘redders’ uit 43 landen bij elkaar in Rotterdam. De KNRM was gastheer voor het World Maritime Rescue Congress. De deelnemers aan het congres vertegenwoordigden reddingorganisaties die zich bezig houden met het redden van mensen op zee. Uit Europa waren 22 reddingboten van vroeger en nu bijeen voor een vlootschouw.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhove waren aanwezig bij de vlootschouw en de reddingdemonstratie in de Maashaven.

Duurzaamheid

Tijdens het congres op het s.s. Rotterdam werden in 80 workshops kennis en ervaring uitgewisseld op het gebied van Search and Rescue, reddingboottechniek, opsporingsapparatuur, communicatie, medische zorg aan boord en innovaties op allerlei gebied.

Het congres stond in het teken van duurzaamheid op het gebied van milieu, mensen en bestuur. De congressen bestaan al 100 jaar en worden om de vier jaar gehouden in een gastland. Tegenwoordig organiseert het gastland onder auspiciën van en in samenwerking met de International Maritime Rescue Federation, het congres met voorafgaand een demonstratie dag.

De rijke historie van het congres en de kennis die wereldwijd aanwezig is, helpen de toekomst van het reddingwerk op zee veilig te stellen. Daarbij zijn de uitdagingen op het gebied van milieubescherming groot, maar er werden baanbrekende initiatieven en nieuwe technieken getoond die verbeteringen moeten bespoedigen.

Veranderende omgeving

Redden op zee verandert in hoog tempo, door bovengenoemde technieken, maar ook door klimaatveranderingen, windmolens op zee en vluchtelingenstromen. Verdrinking is hoofdoorzaak nummer 1, vooral onder kinderen, in grote delen van de wereld. Ook dit waren onderwerpen van gesprek.

Veel reddingorganisaties zijn uit particulier initiatief ontstaan en voelen de noodzaak om te handelen, maar zijn vaak beperkt in mogelijkheden om politieke of financiële redenen. Het samenwerken in internationaal verband moet de slagkracht van de organisaties versterken. De KNRM en haar Britse zusterorganisatie RNLI bestaan beiden volgend jaar 200 jaar. Samen met de Duitse, Noorse en Zweedse reddingorganisaties zijn zij de baanbrekende organisaties om veranderingen in gang te zetten.

Het volgende congres zal in 2027 in Zweden worden georganiseerd en tussentijds worden diverse online conferenties gehouden om de onderlinge band te behouden.

 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij