Skip to main content

KNRM zoekt nieuwe lifeguards

Datum: dinsdag 05 januari 2016 | Sectie: Nieuws

Op zondag 20 maart gaat de tweede en tevens laatste selectiedag van de KNRM Lifeguards van start in het Sloterparkbad in Amsterdam. Tijdens deze dag worden de sollicitanten op de proef gesteld. Voor de mogelijk toekomstige lifeguards staan drie selectieonderdelen op het programma. Uit een zwemtest en een korte ren test, samenwerkingsopdracht en een motivatiegesprek moet blijken welke dames en heren geschikt zijn voor de verantwoordelijke functie als KNRM Lifeguard deze zomer op de Friese Waddeneilanden.

Vanaf zaterdag 18 juni starten de KNRM Lifeguards met de strandbewaking op Ameland. Twee weken later zijn ook de stranden van Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog voorzien van KNRM Lifeguards. Wie op zoek is naar een vakantiebaan kan zich nu inschrijven. In totaal zijn bijna 100 lifeguards nodig om de elf reddingposten te bemannen. Na de eerste selectiedag op 6 december zijn de eerste potentiele lifeguards geselecteerd. Voornamelijk voor de werkperiode van augustus tot halverwege september zijn nog veel plekken in het rooster open.

Lifeguards die voor de KNRM werken moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om de kwaliteit waar de KNRM voor staat te waarborgen. Strandbezoekers verwachten van de KNRM de beste hulp die verleend kan worden. De sollicitanten worden tijdens de selectiedag getest op hun zwemvaardigheden. Om in aanmerking te komen voor een contract als lifeguard moet zij binnen acht minuten 400 meter zwemmen. Daarnaast test de KNRM in een samenwerkingsoefening de sportieve instelling, houding, communicatie- en observatievaardigheden en stressbestendigheid van de sollicitanten. In een motivatiegesprek worden de kandidaten aan de tand gevoeld over hun motivatie om lifeguard te worden. Nieuw dit jaar is de fysieke hardlooptest waarbij de sollicitant een korte afstand moet afleggen.

Degene die na deze dag geselecteerd worden, gaan in mei 2016 naar de opleidingsweek. Hier worden de toekomstige lifeguards klaar gestoomd voor het reddingswerk. Aan het eind van die week zijn de sollicitanten opgeleid tot gecertificeerd Beach Lifeguard. Tijdens het zomerseizoen worden nog een aantal extra opleidingen gegeven zoals EHBO, 4-Wheeldrive training en het varen op een rescuewaterscooter.

De taak van de KNRM Lifeguards tijdens de zomermaanden is het toezicht houden aan de waterlijn in een met vlaggen gemarkeerd zwemgebied. Daarbuiten is geen permanent toezicht, maar kunnen de lifeguards uiteraard wel optreden als dat noodzakelijk is. Ze beschikken daarvoor over een voer- en vaartuig, over kleine reddingmiddelen, AED en EHBO materiaal. Wanneer het nodig is wordt assistentie gevraagd van de reddingboten van de KNRM op de eilanden.

De KNRM Lifeguards hebben in de zomer van 2015 in totaal 1749 hulpverleningen uitgevoerd. Er zijn totaal 1625 EHBO-hulpverleningen uitgevoerd, 13 reddingen verricht voor zwemmers en watersporters en 36 vermiste kinderen of volwassenen herenigd met familie.

De selectiedag vindt plaats op zondag 20 maart 2016 in het Sloterparkbad te Amsterdam. Adres: Sloterparkbad, President Allendelaan 3, 1064 GW, Amsterdam. Kijk voor meer informatie op: www.redderworden.nl.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.