Waarderingsmunt na ruim 100 jaar weer “gered”

Waarderingsmunt na ruim 100 jaar weer “gered”

2 februari 2020
Zandvoort

Afgelopen Zaterdag kreeg KNRM Station Zandvoort bezoek van dhr. M. Dittrich en familie. De heer Dittrich had een verrassing voor ons in vorm van een grote zilveren legmedaille. Uit een nalatenschap vond hij de legmedaille in een stoffige kist, in eerste instantie was het niet duidelijk wat het was, maar na wat reinigen kwam het volgende tevoorschijn;

“Hulde aan P. van der Mije - lid en voorzitter der plaatselijke commissie te Zandvoort”

“gedurende veertig jaren 1858 – 1898”

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

“Noord - en Zuid - Hollandsche Redding - Maatschappij”

“Opgericht in den jare 1824”

P. van der Mije (zijn bijnaam was “Piet van de burgemeester”) geboren 20-11-1830 zou, alvorens hij in 1908 aftrad, totaal 50 jaar als bestuurder en later lid-secretaris van de plaatselijke reddingcommissie van station Zandvoort voortreffelijke diensten te hebben verricht aan het reddingwezen. Dat waren jaren met vele reddingen en rampen, zoals op de 1e kerstdag van 1868 (6 man gered) van de Engels brik “Ardwell”. Dit was een moeilijke redding bij harde W.N.W. wind. P. van der Mije ging zelf met de boot mee. Hij was tevens hoofd van de kustwacht en verantwoordelijk voor het functioneren van de seinpost. De seinpaal verschafte de scheepvaart en visserij voor zover nodig informatie om trend de weersverwachting. Ballen en kegels maakten duidelijk of er storm viel te verwachten en ook uit welke windhoek. De vlaggen vertelden onder andere naar welke richting de stormwind zou draaien. Des nachts werden deze seinen vervangen door lichten. P. van der Mije overleed op 08-08-1914.

Na het fotomomentje van de schenking en overdracht van de munt, werden de gasten nog rondgeleid in het boothuis en op de Annie Poulisse.

Station Zandvoort is weer een stukje historie rijker.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij