Skip to main content

KNRM Zandvoort ontvangt legaat van overleden dorpsgenoot

Datum: zaterdag 14 mei 2022 | Sectie: Zandvoort

Het was maandag 9 mei een bijzondere ochtend in het boothuis van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Een delegatie van de Zandvoortse afdeling kreeg een aanzienlijk legaat van de in december 2020 overleden Maria Cornelia Kortekaas–Berger (Mips) symbolisch overhandigd.

De nichten van de overleden Mips Kortekaas de dames Liesbeth van der Nat-Elffers, Margo Schrijvers-Elffers en executeur Henk Böhre werden hartelijk ontvangen en welkom geheten door schipper Jan Willem van den Bout, pr-functionaris Paul Olieslagers, secretaris Gillis Kok en namens het kantoor was Edward Zwitser aanwezig.

Met een kopje koffie en iets lekkers werden de gasten in het kort bijgepraat over de geschiedenis van de reddingmaatschappij die sinds 1824 dag en nacht, dus 365 x 24 uur, vrijwillig klaar staat om schepen, bemanningen en pleziervaart te helpen in nood. “Het reddingwerk is kosteloos en wordt betaald uit giften van geredden en donateurs. De reddingvloot wordt geheel betaald uit grote schenkingen en nalatenschappen van betrokken particulieren en bedrijven. Een legaat is uiteraard zeer welkom en daarom zijn we zo ontzettend blij met het legaat van Mips”, vertelde schipper Van den Bout.

Legaat
Vervolgens werden de aanwezigen geïnformeerd over de schenkster van het legaat Mips Kortekaas, geboren in 1929 te Rotterdam. Zij ging op minderjarige leeftijd (20) maar met toestemming van de Nederlandse autoriteiten als ‘Nanny’ varen op het cruiseschip Nieuw Amsterdam. Later kwam ze als stewardess in dienst bij de KLM. Mips heeft een rijk en bijzonder interessant leven gehad en heeft veel gezien van de wereld. Ze was ondermeer actief bij ‘Tafeltje dekje’, bridge en speelde graag golf. Haar liefste wens, kinderen krijgen, ging helaas niet in vervulling. In 2017 ontmoette ze bij Pluspunt vrijwilliger Henk Böhre. Hij heeft haar wens om “iets na te laten aan de KNRM” met de opbrengst van haar appartement in Zandvoort kunnen volbrengen.

Het officiële gedeelte, de symbolische overhandiging van het monsterboekje van Mips werd natuurlijk gedaan op de reddingboot Anna Poulisse. Dit schip uit 1995 zal, net als de bootwagen, in 2024 worden vervangen. Het legaat zal worden besteed aan de nieuwe investering, dat onderdeel is van het ambitieuze vervangingsplan van de volledige KNRM-reddingvloot tussen nu en 2035.

Het bezoek kreeg nog een speciaal staartje want de dames Elffers namen de uitnodiging van schipper Jan Willem, om ter nagedachtenis aan hun tante Mips samen met Henk Böhre een keer mee te varen met de reddingboot, enthousiast aan. Een mooiere afsluiting van deze bijzondere schenking bestaat er niet. 

Zandvoort

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.