Skip to main content

2 acties en oefening

Datum: maandag 08 juli 2019 | Sectie: Veere

Acties en oefening

Afgelopen vrijdag werd reddingboot 'Oranje' opgepiept voor een vaartuig aan de grond. Ter plaatse aangekomen bleek er een zeiljacht tussen boei VM 27 en VM 29 vast te zitten. Een 'bekende' plek waar vaak schepen vastlopen. In de eerste instantie leek het jacht niet erg vast te zitten maar uiteindelijk heeft de Veerse bemanning toch het schip moeten krengen om het zo naar dieper water te krijgen. Het zeiljacht kon op eigen kracht de reis verder vervolgen.

Vanavond werd er in samenwerking met Waterscouting Paul Kruger Middelburg een massa-evacuatieoefening gehouden op het Veerse Meer. Er varen elke zomer veel riviercruiseschepen over het meer van en naar Middelburg en het is dus niet ondenkbaar dat er een incident hiermee plaatsvindt.

Het scenario betrof een aanvaring tussen een scoutvlet en platbodem 'Swarte Haen', die aan het zinken was met een twintigtal scouts aan boord, een aantal met serieuze verwondingen. Daarnaast lagen er 5 scouts in het water.

Alles en iedereen is veilig aan land gekomen en met de nodige leerpunten op zak vond een evaluatie plaats.

Dit gebeurde echter nadat de 'Oranje' tijdens de oefening weggeroepen werd voor een echte inzet. Een 21 meter lang zeiljacht was vastgelopen bij de Goudplaat, ook een 'berucht' hoekje. De stalen tweemaster met een geschat gewicht van 50 ton lag op een zandrug onder water te draaien en kon er niet zelfstandig vanaf komen. Na wat hulp van de 'Oranje' kon het jacht de reis vervolgen en keerde de reddingboot terug om de actie én oefening te evalueren.

Actie 28 & 29

Veere

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.