Skip to main content

Brand op passagierschip “De Zonnebloem”

Datum: woensdag 12 juli 2023 | Sectie: Urk

Dinsdag, 11 juli 2023, speelde passagierschip “De Zonnebloem” de hoofdrol in een grote opgezette oefening op het IJsselmeer.

Steeds meer cruise/ passagiersschepen passeren Markermeer en IJsselmeer. In april 2023 moest na een brand op een passagiersschip nabij Enkhuizen de passagiers worden geëvacueerd, dus een oefening met alle hulporganisaties en een passagiersschip in de hoofdrol was een mooie oefenuitdaging.

KNRM-station Urk heeft het plan opgezet om een oefening te houden met passagiersschip “De Zonnebloem” in de hoofdrol. Dit is een aangepast vakantieschip van 115 meter voor mensen met een lichamelijke beperking.

Aan begin van de oefening werden figuranten en waarnemers overgezet aan boord van “De Zonnebloem”. Nadien kwamen bij de verschillende hulporganisatie de melding binnen dat er brand was aan boord van “De Zonnebloem”. Op het vaste land komen dan de hulporganisaties in colonne aanrijden maar op het water is dit toch wel even wat anders. Dan speelt vaak de Kustwacht en de KNRM weer een belangrijke eerste rol.

Het doel was om de onderlinge samenwerking en afstemming tussen de verschillende hulporganisaties te optimaliseren en aan te scherpen. Daarnaast waren er nog verschillende subdoelen zoals: communicatie/ bekendheid procedures/ onderlinge samenwerking/ zorgen voor medische ondersteuning/ ambulance(s)/ Opvang en registratie evacuees.

Rond de klok van negen uur (21:00 uur) zette het passagiersschip koers richting Urk. Na een check of ook iedereen weer veilig aan de wal is gekomen kon iedereen weer huiswaarts.

De oefening is in grote lijnen op het achterdek geavaleerd en er kwamen voldoende verbeterpunten op tafel. Een veel gehoorde opmerking “Het was goed om dit te doen”.

Deelnemers aan de oefening: KNRM-station Enkhuizen en Urk/ RWS/ brandweer/ kustwacht/ RAV Flevoland (ambulance)

Urk

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.