Skip to main content

Onbedoelde alarmering op de Noordzee en een vastgelopen jacht voor KNRM Texel

Datum: zaterdag 18 juli 2020 | Sectie: De Koog - Texel

Zaterdagmiddag om 17.19 maakt het kustwachtcentrum een prio 1 alarm voor de reddingboten Beursplein 5 (Texel-De Cocksdorp) en Zalm (Texel-De Koog)

De melding geeft aan "vaartuig maakt water", dus enige spoed is geboden. Het zou gaan om een witte RIB (Rigid Inflatable Boat) met 6 personen die ter hoogte van stroomgebied de Slufter lek zou zijn geslagen op de Noordzee.

De Beursplein 5 spoed zich vanuit de noordkant van Texel naar de Slufter en vanuit de Koog wordt reddingboot Zalm gelanceerd. Bij het lanceren van de boot zien we echter eenzelfde soort witte RIB met hoge snelheid zuidelijk voorbij varen. Toch gaan de reddingboten eerst naar de opgegeven locatie. Het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) neemt inmiddels contact op met de reddingbrigadepost van paal 20.

Aangezien de reddingbrigade diverse posten langs het strand heeft, gaan zij alle posten inlichten en proberen de RIB te onderscheppen die voorbij voer. Al snel blijkt dat de Beursplein 5 en Zalm bij de Slufter niets bijzonders kunnen ontdekken.

Intussen meld de reddingbrigade dat de desbetreffende RIB onderschept is bij paal 12 en daar het strand op is gedirigeerd. Het KHV rijdt daar heen om duidelijkheid te krijgen of het hier om de boot gaat waar alarm voor is gemaakt. Als we daar aankomen blijkt dat het geval. De bemanning van de RIB had een soort SOS app op de telefoon staan die per ongeluk was geactiveerd. Daardoor kreeg het thuisfront een alarm en hebben zij de hulpdiensten ingeschakeld. De bemanning van de RIB verontschuldigd zich voor alle ontstane commotie. Na een goed gesprek en constatering dat er niets aan de hand is kunnen de reddingboten retour.

Zondagmorgen 19 juli is het de beurt aan reddingboot Cornelis Dito. Deze wordt gealarmeerd voor een jacht bij de Bollen 1A, een inmiddels beruchte vastloop plek. Dit keer een Duits zeiljacht van 10 meter met twee personen aan boord, dat onderweg was naar Texel. In eerste instantie lijkt het een onhaalbare zaak, aangezien het jacht nogal diep steekt. 

Met behulp van de bemanning van de reddingboot die de giek scheef trekt, lukt het na een kwartier om het jacht los te krijgen. De Cornelis Dito neemt het jacht op sleeptouw naar dieper water en zo kan de geplande eindbestemming alsnog bereikt worden.

De Koog - Texel

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.