Vastgelopen jacht, gewonde zeehond en een politieassistentie:drie acties op één dag voor KNRM Texel

Vastgelopen jacht, gewonde zeehond en een politieassistentie:drie acties op één dag voor KNRM Texel

17 juli 2020

Vrijdag 17 juli was een drukke dag voor station Oudeschild-De Koog. Deze stations kregen drie hele verschillende inzetten op één dag.

's Morgens om 10.08 begint het met een prio 2 alarm voor reddingboot Cornelis Dito. Op de Bollen is een motorjacht vastgelopen. De bemanning heeft het jachtje met twee Nederlandse opvarenden snel los en sleept het naar de haven van Oudeschild.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

's Middags om 15.00 uur vaart de Cornelis Dito weer uit. Ditmaal op verzoek van zeehondencentrum Ecomare. Er zou op de Razende Bol een zeehondenpup gezien zijn die verwikkeld was in visdraad en haken. Samen met medewerkers van Ecomare wordt een groot deel van de Razende Bol doorzocht. Ondanks dat er heel veel zeehonden liggen wordt die ene zeehond helaas niet gevonden.

's Avonds gaat om 19.14 weer het alarm voor een assistentie politie. De melding betrof een ernstig vermoeide man die ergens bij een strandpaal aan de Stuifdijk zou zitten. De politie kon deze plek niet bereiken en dus wordt het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) ingeschakeld. Na enige miscommunicatie over de positie gaat het KHV bij Den Hoorn de duinen in, richting het zuidelijk gelegen natuurgebied de Hors. Daar lijkt het zoeken naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg. De bemanning die achter in het kusthulpverleningsvoertuig staat kijkt door de dakluiken en ziet met de verrekijker uiteindelijk de gezochte persoon.

Bij de man aangekomen blijkt dat hij het plan had om in drie dagen Texel rond te lopen. Vandaag was hij al op een grote omweg in natuurgebied de Slufter gestuit en nu dacht hij rechtstreeks naar de veerboot te lopen. Echter zit daar nog het (ontoegankelijke) militair terrein van de Mok tussen én de Mokbaai, een grote waterinham ten zuiden van Texel. Hij besluit terug te lopen maar raakt daarbij volledig uitgeput en enigzins verward.

Na overleg met de alarmcentrale nemen we de man aan boord van het KHV en brengen hem naar het politiebureau in Den Burg, waar men zich over hem zal ontfermen.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij