Motorjacht hoog en droog op zandplaat Razende Bol

19 september 2020

Zaterdag 19 september gaat om 13.27 het alarm voor station de Koog en de collega's van station Den Helder voor een vaartuig aan de grond.

De samenwerking met Den Helder gebeurt regelmatig: zij hebben één van de grootste types reddingboot uit de vloot, de Joke Dijkstra. Met onze eigen boot, de kleinste uit de vloot, is het de perfecte combinatie om bij laag water trekkracht in huis te hebben en met weinig diepgang bij een schip te geraken.

Het alarm is gegaan voor een ruim 12 meter lang Duits motorjacht dat onderweg was naar Oudeschild, met aan boord 4 personen en een hond. Vanaf het strand bij paal 9 wordt de Meerval gelanceerd, die tijdelijk onze Zalm vervangt wegens groot onderhoud. Bij het jacht aangekomen blijkt dat het jacht wel heel erg ver op de zandplaat ligt. Gelukkig is iedereen aan boord in orde en is er geen schade aan het schip. Helaas is het op moment van de stranding wel het laagste punt van laagwater en is lostrekken een onmogelijke opgave.

In overleg met de collega's van de Joke Dijkstra wordt besloten om het motorjacht op een later tijdstip los te trekken,wanneer de opkomende vloed voor meer water zorgt. Het motorjacht wordt klaar gemaakt voor de latere sleepactie en het anker wordt uitgegooid.

Iedereen keert weer huiswaarts en 's middags rond 18.00 arriveren de beide reddingboten weer bij het motorjacht. Het anker wordt gelicht en voorzichtig zetten de collega's van Den Helder spanning op de sleeplijn. Er is voldoende water en het schip komt bijna direct uit zijn benarde positie.

De Joke Dijkstra neemt het nog een stukje op sleeptouw in het Schulpengat, waarna de Duitse schipper en zijn gezelschap zelfstandig en een ervaring rijker de weg kunnen vervolgen naar Oudeschild. Na ruim 4 uur inzet kunnen beide reddingboten weer retour station.