Brandstofprobleem zeiljacht wordt lange inzet voor reddingboot Zalm

24 september 2019

Dinsdagmiddag wordt reddingstation de Koog-Texel om 15.00 uur gealarmeerd voor een boot met brandstofproblemen.

Voor de kust van Texel heeft een zeiljacht alarm gemaakt wegens een brandstofprobleem. Reddingboot Zalm neemt extra benzine en diesel aan boord en wordt gelanceerd bij paal 20 voor het strand van de Koog. Bij het zeiljacht aangekomen geeft de tweekoppige Engelse bemanning aan dat er te weinig brandstof aan boord is om de weg naar Den Helder te vervolgen.

De bemanning van de Zalm controleert alle filters en voorziet het jacht van brandstof. Na een gesprek met de Engelse bemanning blijkt het 11 meter lange zeiljacht splinternieuw en is drie dagen daarvoor uit Zweden vertrokken, om via Den Helder naar Engeland te varen naar de nieuwe eigenaar. Door miscommunicatie bleek er minder brandstof aan boord te zijn dan gedacht en kwam het jacht boven Texel in moeilijkheden.

Nadat de brandstof is bijgevuld voelt de jachtbemanning zich toch nog onzeker over het vaargebied richting Den Helder. In het Molengat ligt weinig betonning en richting de kust veel ondieptes. Hierop neemt een KNRM opstapper het roer van het jacht over en vaart achter de reddingboot aan.

Voor de haven van Den Helder kan het zeiljacht zelfstandig de haven binnenvaren en zullen ze de komende dagen de oversteek naar Engeland maken.

Reddingboot Zalm keert terug naar paal 9 waar ze door het kusthulpverleningsvoertuig op de trailer wordt gezet.

Na een inzet van 3 uur staat alles weer gereed in het boothuis.