Nachtelijke alarmering voor zeiljacht op een onstuimige Waddenzee

26 oktober 2019

In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat om 00.22 uur het alarm af voor de bemanning van reddingboot Cornelis Dito station Oudeschild-Texel. Via een pan-pan bericht heeft een zeiljacht alarm gemaakt bij de kustwacht in Den Helder.

Tegelijkertijd zijn ook de collega's van station Den Helder gealarmeerd met de Dorus Rijkers. Op vaarwater Texelstroom is ter hoogte van T18 het Nederlands zeiljacht in problemen en ligt te dansen op de golven. Tijdens de reis van Harlingen naar Texel is het letterlijk in het zicht van de haven in problemen gekomen. De Cornelis Dito zet koers richting het 6.5 meter lange jacht en bij aankomst blijkt door de harde wind de mast overboord te liggen. De driekoppige bemanning heeft in ieder geval de mast gezekerd zodat deze niet kan zinken of afdrijven.

De Dorus Rijkers blijft op gepaste afstand, gezien de zeegang en licht de de Cornelis Dito bij die bemanning over zet op het zeiljacht. Nog een aardige klus, aangezien wind en stroom elkaar tegenwerken, wat een onstuimige zeegang als gevolg heeft. Aan boord van het zeiljacht blijkt dat het alleen beschikt over zeilen en niet voorzien is van een motor en dus geen voorstuwing heeft. De bemanning van de Cornelis Dito maakt een sleepverbinding en sleept het jacht buiten de vaargeul in rustiger water. Zo wordt langzaam en voorzichtig het jacht richting de haven van Oudeschild gesleept.

Zodra de haven is binnengelopen, wordt alle losse tuigage goed vastgeknoopt en wordt het jacht verder gesleept naar de jachthaven. Daar zal het blijven liggen totdat de eigenaar transport heeft geregeld.

Om 03.00 's nachts ligt de Cornelis Dito weer in het boothuis en kan de bemanning terug naar huis om de resterende uurtjes slaap te benutten.