Skip to main content

Nachtelijke alarmering voor zeiljacht op een onstuimige Waddenzee

Datum: zaterdag 26 oktober 2019 | Sectie: De Koog - Texel

In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat om 00.22 uur het alarm af voor de bemanning van reddingboot Cornelis Dito station Oudeschild-Texel. Via een pan-pan bericht heeft een zeiljacht alarm gemaakt bij de kustwacht in Den Helder.

Tegelijkertijd zijn ook de collega's van station Den Helder gealarmeerd met de Dorus Rijkers. Op vaarwater Texelstroom is ter hoogte van T18 het Nederlands zeiljacht in problemen en ligt te dansen op de golven. Tijdens de reis van Harlingen naar Texel is het letterlijk in het zicht van de haven in problemen gekomen. De Cornelis Dito zet koers richting het 6.5 meter lange jacht en bij aankomst blijkt door de harde wind de mast overboord te liggen. De driekoppige bemanning heeft in ieder geval de mast gezekerd zodat deze niet kan zinken of afdrijven.

De Dorus Rijkers blijft op gepaste afstand, gezien de zeegang en licht de de Cornelis Dito bij die bemanning over zet op het zeiljacht. Nog een aardige klus, aangezien wind en stroom elkaar tegenwerken, wat een onstuimige zeegang als gevolg heeft. Aan boord van het zeiljacht blijkt dat het alleen beschikt over zeilen en niet voorzien is van een motor en dus geen voorstuwing heeft. De bemanning van de Cornelis Dito maakt een sleepverbinding en sleept het jacht buiten de vaargeul in rustiger water. Zo wordt langzaam en voorzichtig het jacht richting de haven van Oudeschild gesleept.

Zodra de haven is binnengelopen, wordt alle losse tuigage goed vastgeknoopt en wordt het jacht verder gesleept naar de jachthaven. Daar zal het blijven liggen totdat de eigenaar transport heeft geregeld.

Om 03.00 's nachts ligt de Cornelis Dito weer in het boothuis en kan de bemanning terug naar huis om de resterende uurtjes slaap te benutten.

De Koog - Texel

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.