KNRM catamaran oefening

20 juni 2016
texel de cocksdorp

De Cocksdorp – Op maandagavond 20 juni, enkele dagen voor de start van de Ronde om Texel kregen de redders van KNRM station De Cocksdorp, De Koog en Den Helder professionele instructie bij de hulpverlening aan omgeslagen catamarans. Deze avond was georganiseerd in samenwerking met catamaranzeilschool “de Eilander” Paal 33, nabij De Cocksdorp.

Om de zeilers tijdens de Ronde om Texel zo goed mogelijk te kunnen assisteren hebben

35 KNRM-bemanningsleden geoefend in het zo snel en veilig mogelijk ‘richten’ van catamarans en daarbij de kans op letsel en schade zo klein mogelijk te houden.

Met diverse catamarans zijn de zeilinstructeurs en de KNRM-ers een avond lang op de Waddenzee, rond de Vuurtoren bezig geweest. Het team van zeilschool “de Eilander” werd daarna op hun beurt door de KNRM vrijwilligers bijgeschoold in het zo goed mogelijk verzorgen van gewonden en onderkoelde slachtoffers. Voor beide partijen was het een hele nuttige oefening om redding en hulp op zee zo veilig en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Bijgestaan door reddingboot Joke Dijkstra van reddingstation Den Helder toonden reddingboot Beursplein 5 uit De Cocksdorp, reddingboot Zalm en het kusthulpverleningsvoertuig van reddingstation De Koog hun onmisbare en flexibele inzet vanaf het strand - in en buiten- de branding.

De oefening werd ook bijgewoond door de burgemeester van Texel, de heer Michiel Uitdehaag.

Vanuit zijn rol als voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM op Texel volgde hij de acties vanaf de Texelse reddingboot Beursplein 5 en de Joke Dijkstra uit Den Helder.

Tijdens de Ronde om Texel zijn er 5 KNRM reddingboten met professionele vrijwilligers actief op het water.

De KNRM bedankt de 7 instructeurs van catamaran zeilschool “De Eilander” voor de medewerking aan deze uiterst nuttige oefening!