Leerzame trip mondt uit in 4 acties voor KNRM Ter Heijde

1 juli 2019

Zaterdagochtend vertrok een deel van de bemanning van de George Dijkstra richting Texel voor een cursusdag bij Betsema Scheepsmotoren. Doel van de dag was om verschillende tip en tricks door te nemen voor het onderhouden van de motoren. De motoren in de reddingboten hebben het nogal zwaar te verduren omdat ze vaak koud gelijk vol aan de bak moeten. Op zee kan er niet zomaar een monteur komen en moet de bemanning zelf een storing/mankement oplossen aan beide motoren van onze boot.

Op de terugweg van deze zeer leerzame dag werden we ter hoogte van IJmuiden door Kustwacht Nederland gevraagd om aan te sluiten bij een zoekactie in Zandvoort. Hier zochten we samen verschillende eenheden van de KNRM en Reddingsbrigades naar een vermist meisje van 7. Gelukkig kwam na 15 minuten het bericht dat ze in goede gezondheid was gevonden en hierop vervolgde we onze thuisreis.

Net gearriveerd in Ter Heijde kwam het verzoek terug te gaan richting Scheveningen. Hier was een man van 27 al 3 uur zoek en deze was voor het laatst in zee gezien. Hierop werden ook de Beluga (die als extra boot in Ter Heijde staat) en de KHV ingezet en sloten we allemaal bij het zoeken naar de vermiste man.

Tijdens het aanvaren richting Scheveningen kwam er nog een vermissing binnen van een jongetje van 4 jaar. Ook deze was al langere tijd vermist op nagenoeg dezelfde locatie. Omdat er genoeg eenheden waren van onder andere KNRM Scheveningen, Reddingsbrigade Den Haag en Brandweer Haaglanden kon er snel een groot gebied worden afgezocht zowel op land als in zee. Na 45 minuten zoeken werd vanaf de reddingboot van Scheveningen een jongetje gespot aan de waterlijn die aan de omschrijving voldeed. Het KHV van Ter Heijde ging terplaatste en bevestigde dat dit om het vermiste jongetje ging. Hierop werd deze meegenomen en op de politie post herenigd met zijn dolblije ouders.
Op het zelfde moment kwam ook het bericht dat de andere man ook in goede gezondheid was aangetroffen, dus voor actie 2 en 3 was het einde inzet en werden alle eenheden weer bedankt en konden retour station.

Op de terugweg, ter hoogte van Kijkduin spotte de bemanning van de George Dijkstra nog een drijfobject ver uit de kust. Eenmaal ter plaatse bleek het te gaan om één persoon in een opblaas bootje. Deze lag 1 km uit de kust en dreef met de aflandige Oosten wind verder weg van het strand. Hierop hebben we de man en zijn bootje aan boord genomen en veilig bij het strand afgezet.

Rond 22 uur stond alles weer schoon en opgeruimd in het boothuis en was het tijd om met elkaar de dag te evalueren. Het was een enorm leerzame dag op het gebied van motoren en we hebben tevens bij 4 acties met goede afloop een nuttige bijdrage kunnen leveren. Dat zijn de mooie dagen in het leven van de KNRM-vrijwilligers.