Skip to main content

2 acties: Van zeilboot met pech, met spoed naar twee drenkelingen op het Haringvliet

Datum: dinsdag 04 augustus 2015 | Sectie: Stellendam

Man krijgt giek tegen hoofd en slaat overboord. Vriend probeert hem te redden en komt zelf niet meer aan boord en raakt onderkoeld maar wordt gered. Drenkeling wordt gereanimeerd.

Rond 15 uur werd de bemanning van reddingboot Antoinette gevraagd om een zeilboot in Het Slijkgat (net buiten de zeehaven van Stellendam) te gaan halen. Zij had waarschijnlijk iets in de schroef gekregen en was deze daardoor verspeeld.

Na net de zeilboot te hebben afgemeerd in de buitenhaven van Stellendam kregen we opnieuw alarm maar nu voor het Haringvliet. Er zou een drenkeling in het water liggen luidde de melding.

Snel zijn drie bemanningsleden van de Antoinette gegaan en naar de binnenhaven gerend (met overlevingspak nog aan of onder de arm) en zijn met z'n vieren uitgevaren met reddingboot Neeltje Struijs. Tijdens de vaartocht richting de oostkant van het eiland Tiengemeten werd duidelijk dat een man overboord geslagen was vanaf een zeilboot en dat er nog een tweede man in het water zou liggen.

Bijna gelijktijdig ter plaatse was de bemanning van reddingboot Jan Blanken van de Hellevoetse Reddingsbrigade al begonnen met het aan boord nemen van de drenkeling die buiten bewustzijn was. Snel een bemanningslid overgezet om te assisteren bij het binnenhalen van de man.

Daarna direct doorgevaren naar de andere man van de zeilboot die al een tijdje probeerde aan boord te komen. Hij was echter al zo ver onderkoeld en uitgeput aan het raken dat hij dit zelf niet meer kon. Ook de schipper op de zeilboot was niet meer bij krachte om hem te helpen daar hij ook in het water gelegen had bij de reddingspoging maar wel weer aan boord gekomen was. Daartoe is de man snel aan boord genomen van de Neeltje Struijs, ingepakt in een onderkoelingsdeken en zo snel mogelijk naar de jachthaven "Hitserse Kade' nabij Zuid-Beijerland gebracht. Hier werd hij opgevangen door een reeds aanwezige politieagent die hem in zijn auto gezet heeft om eerst op te warmen en bij zijn positieven te laten komen. Na een warme douche en controle van het ambulance personeel maakte de man het naar omstandigheden weer goed.

Ondertussen werd al varende aan boord van de Jan Blanken gestart met de reanimatie van de eerste drenkeling en hier werd ook mee door gegaan op de kade in de jachthaven. Kort na aankomst kwam de eerste ambulance die al snel werd opgevolgd door een tweede en een trauma helikopter.

Ook reddingboot KBW 1910 van Dordrecht is ter plaatse gekomen en heeft twee bemanningsleden aan boord gezet bij de man op het zeiljacht en samen zijn zij ondertussen naar de jachthaven gevaren. Een ander bemanningslid van hen heeft ondertussen assistentie verleend op de kade.

De eerste drenkeling is al die tijd gereanimeerd, behandeld en op een gegeven moment meegenomen in de ambulance. Tijdens het reanimeren was er helaas nog geen hartslag en de man werd door het medisch team beademd. De man is helaas later op de avond overleden.

Zo veranderde een leuke en gezellige zeiltocht van de drie Duitse mannen in een nachtmerrie. Oproep aan alle zeilers, met deze situatie in gedachten, is om te allen tijde een reddingsvest aan te trekken. Dit kan bij overboord slaan en zeker bij buiten bewustzijn raken weleens levensreddend zijn.

Actie: 2015-34
Wind: ZW-5

Stellendam

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.