Skip to main content

Alarm in de Jachthaven!!

 • Fotogallery:
 • 10-07-2023

Het is maandagavond 3 juli 20.05 uur. Op een boot in de Jachthaven is brand uitgebroken. Een striemende wind en een dreigende donkere lucht .Een horror scenario. Een paniekerig telefoontje van jonge mensen dit zet alles en iedereen in actie.

Gelukkig betreft het hier een gezamelijke oefening van de KNRM en de brandweer van Schiermonnikoog. In korte tijd zijn de hulpdiensten ter plaatse, via de wal en over het water.

 

Ze treffen ter plaatse een boot aan , met stevige rookontwikkeling en zichtbare vlammen. Een dame is van de boot gesprongen en ligt in het water. Ze is duidelijk erg in paniek. Ze roept dat haar vriend nog op de boot is. De noodzakelijke acties worden genomen.

 

Een jonge redder van de KNRM springt in het water. De dame wordt in veiligheid gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt de brand op de boot geblust met schuim door de toegesnelde brandweer. Helaas is er naast de geredde dame , toch een slachtoffer te betreuren in de kajuit.

 

Dit alles gebeurd onder toeziend oog van toeschouwers op de kade ,waaronder wethouder en burgemeester en de havenmeesters.

Het ging erom in deze oefening om de jonge teams nog beter op elkaar te laten inspelen bij een calamiteit .De juiste acties in de juiste volgorde.

Daarom werd aan het einde van de oefening in het Vissershuis nog even de balans opgemaakt. Wat ging goed en wat kan beter.

 

Tijdens de oefening merkte een van de toeschouwers op ,dat het ongelofelijk is hoeveel hulpverleners je hier in korte tijd gemobiliseerd krijgt.

Op afstand zagen ook nog de KNRM boot van Lauwersoog verschijnen die even de zaak overziet. Blijkbaar afgekomen op de melding. Mooi staaltje teamwork.

 

Uw veiligheid 24/7, dat is waar KNRM en brandweer voor staan.

 • Hits: 499

Wij zoeken...

 • Fotogallery:
 • 27-06-2023

Wij zoeken…

Het mooie KNRM station Schiermonnikoog is op zoek naar een (team) vrijwilliger(-s) die het station wil bijstaan en vertegenwoordigen bij zaken binnen Communicatie (online-marketing, digitale media) en Fondsenwerving (CC&F). Ontwikkelingen op meerdere fronten, in combinatie met ideeën die er al zijn, maakt deze functie breed en uitdagend.

Zo maak je deel uit van het reddingstation en daarmee kom je ons team van enthousiaste vrijwilligers ondersteunen. Daarnaast ben je verzekerd van support door het professionele team van het hoofdkantoor in IJmuiden.

Lijkt dit je leuk? Ben je enthousiast en heb je zin om onderdeel van ons team te worden of ken je iemand die dit graag zou willen doen? Laat dan van je horen! We gaan een avond plannen waarin je mee genomen wordt in het werk van het CC&F team.


Geïnteresseerd of meer informatie nodig? Neem contact op met Henno Hogervorst via 06-24500485 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Uiteraard kan je Boudewijn ook even aanschieten.

nieuwsbericht

 • Hits: 507

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) viert 200-jarig bestaan

 • Fotogallery:
 • 20-06-2023

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) viert 200-jarig bestaan  

Schiermonnikoog, 21 juni

 

In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Vanaf 11 november 2023 start een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. Deze week maakte de KNRM het programma bekend en onthulde een speciaal jubileumlogo. Dat gebeurde samen met de Royal National Lifeboat Institution (RNLI), de Britse reddingmaatschappij, zij vieren in 2024 ook hun 200-jarig bestaan. 

 

Het jubileumprogramma staat volledig in het teken van het vieren en gedenken van het reddingswerk en de redders van de KNRM. Reddingstation Schiermonnikoog is er al sinds 1830.  Wat in al die jaren hetzelfde is gebleven? De vrijwillige redders! Die zonder steun van de overheid en kosteloos klaarstaan voor wie in nood is. Met hulp van lokale donateurs, bedrijven en sponsors. En met als belangrijkste beloning: dankbaarheid.  

 

Naast het vieren en gedenken zal het jubileumjaar gebruikt worden om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. Van de Search and Rescue (SAR) door 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden van onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingswerk gaan steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden.  

 

Programma jubileumjaar KNRM 200 jaar 

Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024, de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is 'omringd door het verleden, op weg naar de toekomst'. Het jubileumjaar zit vol landelijke en lokale activiteiten, tentoonstellingen, podcast- en YouTube-series.   

 

Nieuw logo KNRM 200 jaar 

Speciaal voor het jubileumjaar ontwikkelden de RNLI en de KNRM een jubileumlogo. Het nieuwe logo werd deze week tijdens het World Maritime Rescue Congress in Rotterdam onthuld door Jacob Tas, directeur KNRM en Mark Dowie, directeur Royal National Lifeboat Institution (RNLI). De Britse reddingmaatschappij viert in hetzelfde jaar als de KNRM haar 200-jarig bestaan. 

 

Historie KNRM 

Tot in 1824 bestond er langs de Nederlandse kust geen reddingsorganisatie. Een initiatief waarbij de staat in 1809 roeireddingboten ter beschikking stelde, liep op niks uit door gebrek aan lokale motivatie en toezicht. Een noodlottige reddingsactie door een aantal kustbewoners van Huisduinen in 1824 veranderde alles. Het was de aanleiding voor een particulier initiatief een zelfstandige reddingsorganisatie op te richten. Met steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor wat nu nog steeds het succes bepaalt van de KNRM: vrijwillige bemanningen, kosteloze hulp, zonder overheidssteun en maximaal gericht op de veiligheid aan boord van de reddingboten, al 200 jaar lang. 

nieuwsbericht

 • Hits: 167

Zeer geslaagde reddingbootdag 2023

 • Fotogallery:
 • 01-06-2023

We kijken terug op een zeer geslaagde reddingbootdag. Veel donateurs en bezoekers bezochten ons en genoten zichtbaar, van de rondleidingen en het meevaren op de boten. Voor de meer dan 20 nieuwe donateurs was dit hun eerste ervaring.

“Volgend jaar komen we zeker terug” was een veel gehoorde uitspraak.

Heel graag ontvangen we je dan weer, want we zijn afhankelijk van onze donateurs, om ons werk te kunnen blijven doen.

Het was een komen en gaan van jong en oud. Naast het varen trokken het maken van reddingsknopen, de blik achter de schermen en de foto met een redder, in vol ornaat, de aandacht. De gadgets van KNRM waren ook in trek, goed aangeprezen door onze gastvrouwen. Voor de kinderen was er een diploma te halen.

Spontaan boden KNRM‘ers aan op de hond te passen van gasten zodat iedereen kon meevaren. Dit geeft de sfeer wel aan die er was.

Ook oudere KNRM‘ers waren van de partij. Dit was ook zeer waardevol.
Zij hebben immers de KNRM hier gestalte gegeven.

Speciale dank voor de sponsoring met heerlijke verse broodjes (Bakkerij Donders) met roerei met spek (De 4 Dames) voor het ontbijt en een fantastische Indische lunch (De 4 Dames). De gasten konden genieten van hapje en drankje buiten en de aangeboden koffie en thee.

Net toen de vrijwilligers wilden genieten van het verdiende drankje aan het einde van de opendag gingen de piepers af. Alarm! Een gewonde in de duinen. Dat heeft prio 1. Goede samenwerking tussen KNRM, huisarts en ambulance. Uiteindelijk werd de patiënt met de Koning Willem 1 naar de overkant gevaren. Een professionele samenwerking, dat is het resultaat van de vele trainingen.

Je ziet, hier ook weer het vitaal belang van de KNRM voor badgast en bewoners.

Daarna was er tijd voor een drankje en evaluatie.

Als je een training van dichtbij wilt zien zet dan maar vast maandagavond 3 juli in de agenda. Meer info volgt.

Leuk als je komt.

Team KNRM Station Schiermonnikoog.

 • Hits: 467

Reddingbootdag KNRM zaterdag 13 mei a.s.

 • Fotogallery:
 • 19-04-2023

DEZE BOOT WIL JE NIET MISSEN!! 

Reddingboot dag KNRM , Zaterdag 13 mei KNRM kantoor op de Veerdam Schiermonnikoog.

Van 10.00 tot 16.00 uur.

Voor bestaande Donateurs of wordt Donateur en vaar mee!! 

 

. Ontmoet de bemanning

. Uniek foto moment met redder 

. Kijk achter de schermen

. Leer nieuwe reddingsknopen leggen

. Te koop leuke gadgets van de KNRM

. Geniet van de korte boeiende film over de  KNRM 

 

Iedereen is welkom!!

KNRM station Schiermonnikoog.

 • Hits: 652

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.