Meerdere acties voor KNRM-station Scheveningen

3 juli 2016
scheveningen

Afgelopen week zijn de vrijwilligers van KNRM reddingstation Scheveningen meerdere keren in actie gekomen voor problemen op het water en in het brandingsgebied.

Op woensdagavond, rond kwart over acht, gingen de piepers voor een kitesurfer in moeilijkheden ter hoogte van Kijkduin. Ook de strandpolitie en het duinvoertuig en surf-rescueteam van de Brandweer Scheveningen waren gealarmeerd. De reddingboten Kitty Roosmale Nepveu (Kitty) en Beluga voeren de haven uit en het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) reed naar het zuiderstrand. Kort hierop kwam de melding dat de surfer door een lijnredding van de politie veilig naar de kant was gehaald.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Echter iets zuidelijker waren nog twee kitesurfers in moeilijkheden, de wind was plotseling bijna gaan liggen en aflandig gedraaid. Eén van de twee surfers kon alsnog het strand bereiken, de ander werd door de Kitty aan boord gehaald. Zij bleken met een groep van 3 kiters te zijn, waarvan de derde kiter op eigen kracht het strand bereikte. Terwijl de Kitty richting ponton voer, en de twee kiters op het strand door de bemanning van het KHV werden gecontroleerd en werden meegenomen in de truck, bleken nog twee surfers in problemen. De Kitty en Beluga keerden hierop terug en ook het KHV en brandweer reden richting de surfers. Gelukkig konden ook deze twee surfers met assistentie van het surf-rescueteam het strand bereiken. Ook zij werden gecontroleerd door de KHV-bemanning en stapten achterin de truck. Alle vier de kiters werden hierna naar Scheveningen gebracht.

Op donderdagavond om kwart over elf werd er opnieuw alarm gemaakt, ditmaal voor een vaartuig met motorproblemen. Het bleek te gaan om het zeiljacht My Way, wat met motorproblemen ter hoogte van de wandelpier van Scheveningen lag. De Kitty voer uit en zette twee man over op het jacht, om een sleepverbinding te maken. Met het jacht op sleep werd koers gezet richting de haven van Scheveningen, waar het jacht rond kwart voor een aan de calamiteitensteiger kon worden afgemeerd.

Op vrijdagavond werd zowel om zes uur als om acht uur de KNRM gealarmeerd voor surfers in problemen, echter beide keren bleken zij al aan de wal te zijn, voor de eenheden uitgevaren waren.

Op zondagmiddag gingen de piepers voor een omgeslagen vaartuig. De roeiboot Hollandsche Nieuwe van de Scheveningse roeivereniging was omgeslagen even ten zuiden van de haveningang. Zeven opvarenden werden door de aanwezige reddingsbrigade uit het water gehaald en naar het noorderstrand gebracht. Daar werden we verder geholpen, waarna 1 vanwege onderkoeling door de ambulance is meegenomen naar het ziekenhuis. Op het zuiderstrand werd 1 opvarende door een catamaran van de kustzeilvereniging veilig aan wal gebracht. Ondertussen nam de Kitty de omgeslagen roeiboot op sleep, en heeft deze in de haven gerecht en leeggepompt, waarna een aantal van de roeiers op eigen kracht naar hun ligplaats konden roeien.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij