Medische evacuatie vanaf de AIDAmar

16 november 2018
scheveningen

Vrijdagmorgen, 16 november, rond kwart over elf gingen de piepers van de vrijwilligers van KNRM-station Scheveningen voor de 160ste keer dit jaar. Het betrof een Prio 1 melding voor een medische evacuatie.

Aan boord van het passagiersschip AIDAmar wat zich op een afstand van ca 20 mijl uit de kust voor Scheveningen bevond onderweg naar Hamburg, was een passagier onwel geworden. Een 80 jarige Duitse vrouw moest met spoed naar het ziekenhuis worden vervoerd. In verband met de weersomstandigheden, dichte mist, kon er geen helikopter worden ingezet.

Al snel vertrok de reddingboot Kitty Roosmale Nepveu (Kitty) vanuit de Scheveningse haven richting het schip en werd afgesproken dat de AIDAmar koers zou wijzigen richting Scheveningen. Rond twaalf uur bereikte de Kitty het passagierschip. Een opstapper werd overgezet om in overleg met scheepsarts de situatie te beoordelen. Besloten werd de vrouw op een brancard van de reddingboot aan boord van de Kitty te nemen. Ook de scheepsarts stapte ter begeleiding aan boord van de Kitty. Hierop werd koers gezet richting Scheveningen en werd door de Kustwacht een ambulance besteld.

Even na half een ’s middags meerde de Kitty af en werd de vrouw, samen met de arts, met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.