KNRM voor diverse calamiteiten in actie

22 april 2018
scheveningen

Afgelopen week zijn de vrijwilligers van KNRM Scheveningen diverse malen in actie moeten komen voor calamiteiten die zich in de haven, op zee en op het strand voordeden.

Maandagavond raakte een auto vast in het zand op strand en driegde door het opkomende water overspoeld te worden. Het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM, die net een oefening op strand had afgerond, trok de auto los en sleepte deze naar een harde ondergrond. Donderdag gingen de piepers van de KNRM-ers zelfs 3 keer. De 1-ste keer om kwart over zes in de ochtend. In de tweede haven dreigde het visbootje Rogje te zinken. Met de lenspompen van de reddingboot Kitty Roosmale Nepveu en van de KHV-truck kon voorkomen worden dat dit gebeurde. Toen de Rogje weer bijna droog was, werd ze naar de kraan in de jachthaven gesleept om uit het water gehaald te worden.

Een paar uur later meldde de Kustwacht dat er zich net ten zuiden van Kijkduin een visbootje bevond met startproblemen. Omdat het niet duidelijk was hoe dicht het scheepje tegen het strand lag, kwamen de reddingboten Beluga en Kitty Roosmale Nepveu en ook het kusthulpverleningsvoertuig in actie. Uiteindelijk kon het visbootje, de SCH 4, door de Beluga naar Scheveningen worden gesleept. Om 3 uur ‘s-middags werd de bemanning de KHV-truck gealarmeerd omdat er bij de vloedlijn een man lag met een knieblessure. Ter hoogte van de vuurtoren werden 2 ambulance verpleegkundigen opgepikt en naar de gewonde man gebracht. Daar verrichte de KNRM bemanning hand en spandiensten en werd de patiënt in de kuipbrancard van de KHV-truck gelegd en vervoerd naar de ambulance om meegenomen te worden naar het Bronovo ziekenhuis.

Zondag aan het eind van de ochtend werd er alarm gegeven voor een persoon te ver in zee bij de wandelpier. Nadat de KNRM eenheden waren vertrokken kwam de melding dat de persoon weer op het strand was. De KHV-truck was toen al ter plaatste en besloten werd om de man in de truck naar een gereed staande ambulance op de boulevard te brengen. Daar werd hij verder onderzocht en naar het ziekenhuis vervoerd.