KNRM verleent hulp bij aanvaring in Scheveningse haven

28 juni 2018

Donderdagavond 28 juni werd er om 18.34 uur alarm gegeven voor KNRM Scheveningen met de melding “Persoon te water”. Het bleek te gaan om een aanvaring aan de binnenzijde van het noordelijk havenhoofd tussen een RIB en een stalen vaartuig. Hierbij waren diverse personen in het water terecht gekomen. Enkele slachtoffers waren uit het water gehaald en in andere RIB’s vervoerd naar de eerste haven. Het kusthulpverleningsvoertuig reed direct die kant op. Aangekomen waren er al diverse hulpverleningsorganisaties bezig met de slachtoffers. Eén slachtoffer werd gereanimeerd en een ander bleek zwaar gewond te zijn. Drie andere personen hadden lichte verwondingen opgelopen.

De KHV bemanning sloot zich aan bij de aanwezige hulpverleners en nam de coördinatie van de KNRM inzet op zich met de overige hulpdiensten. Ook werd er geholpen bij het aan wal brengen van de overige slachtoffers.

Omdat er niet duidelijk was hoeveel personen er zich in het water hadden bevonden en er ook geen goede passagierslijst aanwezig was, werd door KNRM Scheveningen assistentie gevraagd van KNRM Katwijk en KNRM Ter Heijde. Ook kwamen er 2 helikopters mee zoeken naar eventuele drenkelingen. Vanaf de Kitty Roosmale Nepveu en de Edith Grondel zochten duikers tussen de havenhoofden naar drenkelingen. De KNRM reddingboten Maria Paula, George Dijkstra en Beluga zochten het zeegebied voor de Scheveningse haven af, terwijl de KHV-trucks van Scheveningen en Ter Heijde op de beide havenhoofden zochten.

In verband met de complexheid van het incident werd er opgeschaald naar Grip 1 en werd er op het terrein van het boothuis een COPI geplaatst. In de CoPI werd overleg gevoerd door de burgemeester, de diverse HOVD’s van de hulpverleningsorganisaties, de havenmeester en de KNRM.

Naar later bleek werden er geen personen meer vermist en werd vanuit de CoPI om 20.15 uur de actie van de zoekende eenheden afgeblazen. Inmiddels bleek in de 1e haven dat er een persoon was overleden, er een persoon met zwaar lichamelijk letsel naar het ziekenhuis was vervoerd evenals twee licht gewonden. De overige slachtoffers konden ter plaatste worden behandeld.