KNRM Scheveningen in actie voor diverse problemen

15 augustus 2015

Afgelopen donderdagavond, 12 augustus, werden de vrijwilligers van KNRM Scheveningen binnen een tijdsbestek van een uur drie keer geconfronteerd met problemen die zich op zee voordeden.

Net na half acht ging de pager voor twee kite surfers die in problemen waren ter hoogte van Kijkduin. De reddingboot Kitty Roosmale Nepveu en het kusthulpverleningsvoertuig kwamen in actie en spoedden zich naar de opgegeven positie. Bij aankomst was een van de surfers al op het strand. Hij werd opgevangen door de KHV bemanning en de reddingbootbemanning nam de andere surfer aan boord. Ook pikte de Kitty de beide boards van de surfers uit zee. De surfer aan boord van de reddingboot bleek onderkoeld. Op weg terug naar Scheveningen werd er een ambulance besteld. De andere surfer werd door de KHV-bemanning meegenomen. Toen de Kitty net voor de Scheveningse haven was kwam er via de Kustwacht een melding dat op enkele mijlen zuidwest van de haven een zeiljacht met een gebroken dreef. De surfer werd onder begeleiding afgezet op het KNRM ponton tot de ambulance zou arriveren. De Kitty vertrok direct weer richting het jacht. Nadat de ambulance was gearriveerd werd de surfer, die een verlaagde lichaamstemperatuur had, meegenomen naar het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Ondertussen was de Kitty gearriveerd bij het jacht en er werd besloten een sleepverbinding aan te brengen om het jacht naar Scheveningen te brengen. Toen de bemanning daarmee bezig was kwam er opnieuw een melding, nu van waargenomen vuurpijlen ter hoogte van de wandelpier in Scheveningen. Hierop werd besloten dat de reddingboot uit Ter Heijde, de George Dijkstra gealarmeerd moest worden voor het jacht en de Kitty direct naar de plek zou gaan waar de noodsignalen gezien waren. Na een korte zoekslag vond de KNRM bemanning een omgeslagen catamaran met twee personen die zich op de romp van catamaran bevonden. Het lukte de KNRM om de catamaran weer overeind te krijgen. Omdat er nog maar heel weinig wind stond en een fel zuidgaand tij en omdat de catamaran al enkele mijlen door de stroming was meegevoerd, werd besloten dat de Kitty de catamaran zou begeleiden direct naar het strand, naast het havenhoofd. Daar stond de KHV-truck klaar om het scheepje op te vangen. De truck sleepte de catamaran hoog het strand op, waar hij opgehaald zou worden door een tractor van de Kustzeilvereniging.

Ondertussen bracht de reddingboot uit Ter Heijde het onfortuinlijke jacht binnen.

Kortom een avondvullend programma voor de vrijwilligers van de KNRM.

Zaterdag 15 augustus, laat in de middag, gaf de eigenaar van het zeiljacht Luna bij de Kustwacht aan dat z'n motor niet naar behoren werkte. Omdat er een noordwesten wind stond, kracht 4 à 5, werd om assistentie gevraagd bij het binnenlopen van de Scheveningse haven. De KNRM werd gealarmeerd en even later voer de Kitty Roosmale Nepveu uit richting de Luna. Er werd een sleepverbinding tot stand gebracht en het jacht werd afgemeerd in de jachthaven. Tijdens het afmeren kwam een melding van de Verkeerscentrale Scheveningen dat er een jacht op de haven aan zeilde waar geen verbinding mee was. De Kitty voer direct weer uit en aangekomen bij het jacht, de Svala uit Engeland, bleek dat ook hier motorproblemen waren. Ook hier stapten twee KNRM opstappers over en ook dit jacht kon veilig naar binnen worden gebracht.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij